BOG UZIMA NAJBOLJE: Dobri dečko novog talasa

U mnoštvu informacija kojima smo izloženi svakog dana, zaboravili smo da u utorak 13. oktobra, na dan kad se navršilo 17 godina od njegove smrti, podsetimo na Bojana Pečara. Izvinjavamo vam se zbog toga i ovaj tekst ima nameru da ispravi taj propust, ako je to moguće.

Bojan je rođen u Beogradu 22. marta 1960. Pripadao je generaciji koja je, otkrivši pre toga Igija Popa, Velvet Underground i The Stooges, među prvima počela da prati pank scenu u Velikoj Britaniji i Americi. Krajem 70-ih, zajedno s drugarima Dušanom Gerzićem Gerom, Milivojem Petrovićem, poznatijim kao Miško Plavi i Mirom Mijatović, osniva grupu VIA Talas. Simpatična kombinacija novotalasnog zvuka i elektropopa predstavljala je osveženje na jugoslovenskoj muzičkoj sceni.

Grupa je bila aktivna skoro četiri godine i za to vreme je objavila album “Perfektan dan za banane ribe” (1983) i pojavila se na kompilaciji “Artistička radna akcija” (1981). Od kraja 1983. intenzivno se družio s Dragomirom-Gagijem Mihajlovićem i Milanom Mladenovićem s kojima je ubrzo potom osnovao bend Katarina II, kojem se na početku rada pridružila Margita Stefanović. U Katarini II, kasnije preimenovanoj u Ekatarina Velika, ostao je do kraja rada grupe, do jeseni 1994. kada je preminuo Milan Mladenović.

Poslednje godine života proveo je u Londonu gde je radio kao studijski muzičar i sarađivao s nekoliko lokalnih bendova.

Preminuo je u britanskoj prestonici u 39. godini života. Njegova urna položena je u rozarijum groblja na periferiji Beograda.

Pogledajte još