Kreativna radionica ''Od komada blata do sjaja zlata'' u Galeriji Matice srpske

U okviru edukativnog programa Oseti umetnost - Doživljavanje umetničkih dela putem čula, tokom oktobra će biti realizovan ciklus radionica pod nazivom Oseti umetnost dodirom, na kojima će mališani biti podstaknuti da koriste čulo dodira i na taj način dožive umetnička dela.

Posmatrajući određene slike zamišljaće od kakvog je materijala sačinjena odeća prikazanih ličnosti. Takođe, moći će neposrednim dodirom da osete teksturu i kvalitet različitih materijala od kojih su izrađene skulpture ali i da saznaju kako se njihove osobine menjaju rukom umetnika. Na kraju ciklusa, razgovaraćemo sa decom o tome kako je čulo dodira veoma važno i kako može da pomogne svima pri doživljavanju umetnosti. Radionice će se održavati svake subote od 11.00 do 12.30 sati, a namenjene su deci uzrasta od 5 do 11 godina.

U subotu, 17. oktobra održaće se radionica Od komada blata do sjaja zlata. Na početku radionice deca će dobiti zadatak da odgonetnu od kog je materijala napravljena skulptura Dečak pušta zmaja Mire Sandić. Slikom i rečju će im biti dočaran čitav proces stvaranja jedne skulpture od bronze, počev od modela u glini, preko pravljenja kalupa i livenja metala pa sve do gotove skulpture. Saznaće kako se dobija bronza i videće kakvi sve još metali postoje, i da li se i od njih mogu praviti skulpture. Mališani će potom osmisliti svoju bronzanu skulpturu i napraviti njen model u glini.

U kreiranje i realizaciju radionica uključen je stručni tim: kustosi-edukatori, saradnici iz oblasti pedagogije i studenti pedagogije sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Cena ulaznice je 150.00 dinara.

Više informacija možete pronaći na internet prezentaciji Galerije www.galerijamaticesrpske.rs, kao i fejsbuk www.facebook.com/pages/Galerija-Matice-srpske/ i tviter stranici www.twitter.com/galmaticesrpske.

Pogledajte još