POTRESNO: Čekaonica za smrt u KBC Zvezdara (FOTO)

Gerontološko odeljenje KBC Zvezdara nalazi se u očajnom stanju. Gips je nabacan na zidove hodnika kako bi se zakrpile rupe, u jedinom toaletu na odeljenju vlada nedopustiva nehigijena za jednu zdravstvenu ustanovu, s drvenarije, štokova, vrata i prozora, otpala je boja, a pocepana posteljina na kojoj leže naši najstariji građani vređa dostojanstvo. U tako tužnim i ružnim uslovima žive naše bake i deke, očevi i majke, tetke i teče.

(old_image)

Humanost jednog društva meri se njegovim odnosom prema najranjivijim slojevima stanovništva, pre svega prema deci i starima. Srbija je 2015, bez sankcija i bombardovanja, dospela na civizacijsko dno nesposobna da onima kojima treba pružiti najviše poštovanja i nege, onima koji nisu sposobni da se brinu o sebi, obezbedi dostojanstvene poslednje dane, mesece, godine života. Kao u čekaonici za smrt, bake i deke priželjkuju kraj.

(old_image)


(old_image)

Umesto da se hvali projektima od nekoliko stotina ili milijardi evra, naša politička elita bi trebalo da rešava realne probleme svojih građana, da izdvoji novac za kompletno renoviranje odeljenja u kojima žive najstariji. Ne smemo svi kao društvo i pojedinci dozvoliti da pocepana posteljina i zidovi i plafoni s kojih otpada boja i malter budu poslednje slike koje će pamtiti naši najstariji građani.

D. Simić


Pogledajte još