SREĆA SE IGRA: 13. Beogradski festival igre donosi čak 23 koreografska dela

Beograd je zahvaljujući ovom festivalu, postao važno mesto u biografiji umetnika koji učestvuju u kreiranju današnje igre, mesto gde se svakog proleća otkrivaju novi koreografski rukopisi i gde sa podjednakom radošću dolaze slavni i mladi autori. Aktuelnost programa, odnosno događaji eksluzivnog i premijernog karaktera u oviru šireg regiona i Evrope, određuju značaj manifestacije na međunarodnoj mapi. Visoki standardi kvaliteta i hrabro uvođenje nove plesne i pozorišne estetike, podjednako unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove u kreiranju sadržaja.

Otkrivajući umetničku igru kroz njene vrhunske domete, Beogradski festival igre je pridobio brojnu publiku. Od svog osnivanja, festival je predstavio blizu 250 postavki slavnih i popularnih koreografa našeg vremena, dok poslednjih godina svaka edicija beleži preko 20.000 gledalaca i više od 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

Svečano otvaranje festivala, tradicionalno se održava u Centru Sava. Ovoga puta, ono označava i peto po redu gostovanje kultnog Holandskog plesnog teatra u Beogradu. NDT 1 donosi dva komada u koreografiji Pola Lajtfuta i Sol Leon, ali i rad Gabrijele Karizo, umetnice koja predvodi belgijsku trupu Peeping Tom koju je beogradska publika imala priliku da upozna. Francuski Le Figaro navodi da je “svega pet minuta ove predstave dovoljno da budemo sigurni da je Holandski plesni teatar jedno od sedam svetskih čuda pozorišne scene!". Sava Centar će ugostiti i predstavu „Istočna senka“ u koregrafiji slavnog Jiržija Kilijana i u produkciji njegove nove trupe. Komad je inspirisan pričama Samjuela Beketa, i u njemu igra, muzika i dekor, pletu dirljivo pozorišno iskustvo… Na istu pozornicu stiže i Dimitris Papajoanu, jedan od najcenjenijih grčkih savremenih umetnika, planetarno poznat kao tvorac ceremonija koje su otvorile olimpijske igre u Atini, Londonu i Bakuu. Kombinujući svoja znanja i iskustva iz oblasti vizuelnih i scenskih umetnosti, Papajoanu kreira spektakularne prizore, nakon kojih ostajemo sigurni da pozorište još uvek može da ponudi magiju. “Mrtva priroda” je komad koji donosi opustošenu scenu pod rastegljivim nebom, na kojoj optičku iluziju stvaraju skladna ljudska tela u Sizifoskom pokušaju potrage za smislom. Njujork Tajms navodi da je “ovo delo koje podjednako pripada slikarstvu, arhitekturi, filozofiji, teatru i umetničkoj igri". Dugo očekivana Forsajt kompanija iz Frankfurta, zakazala je međunarodnu premijeru komada "Primarna trilogija" u koreografi Jakopa Godanija, upravo na Beogradskom festivalu igre. Ovo je ujedno i delo koji najavljuje novu epohu čuvene trupe, ali i prilika da se beogradska publika upozna sa atraktivnim stilom i posebnom plesnom estetikom koreografa za koga je scena sinonim beskrajnih mogućnosti. Trupa će nastupiti u Centru Sava, ali i u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu.

U Pozorištu na Terazijama, gledaćemo trupu La Veronal iz Barselone, sa komadom “Sijena”, vrstom uznemirujućeg eseja o ljudskom telu, ispričanog u prostoru galerije renesansnih majsora jednog naizgled običnog toskanskog muzeja. Na istoj sceni, uživaćemo u savršenim igračima njujorške trupe Complexions, i u atraktivnim postavkama Dvajta Rodena i Dezmonda Ričardsona. Iako ih iskusna baletska publika prepoznaje kao partnere Dijane Višnjeve i najatraktivnije igrače sa scene Metropoliten Opere, ovi koreografi su najširem broju gledalaca poznati po magičnim numerama iz velikog broja američkih filmova, televizijskih i muzičkih spotova ili nastupa Madone, Prinsa, Lenija Kravica, Patrika Svejzija… Danska Kompanija Kristjana Ingimarsona, sa spektakularnom predstavom “Tres!!!”, verovatno je jedan od onih događaja fizičkog teatra koji će festivalska, ali i neka nova publika, dugo prepričavati. Komad čudnog naziva, nagoveštava energičan i neverovatan udar za sva čula, a zbog velikog interesovanja publike iz regiona, na programu je dve večeri.

U Beogradskom dramskom pozorištu će se predstaviti francuska kompanija koreografa Juvala Pika, sa komadom na muziku sastava Kraftverk. Nekadašnji igrač Holandskog plesnog teatra, a sada popularni evropski koreograf Vaclav Kuneš, dolazi sa svojom trupom 420PEOPLE iz Praga, nudeći fascinantnu priču o životu pozorišnih umetnika, rađenu po principu plesne stand-up komedije. Montrealska trupa Rubberbandance predstaviće se takođe po prvi put u Beogradu, upravo na Krstu, i to sa komadom "Empirijski kvocijent" u koreografiji Viktora Kihade. U istom teatru je na programu i jedna od najboljih predstava ovogodišnjeg Festivala u Edinburgu, „4 i 5“ u izvođenju Plesnog teatra Tao iz Pekinga. Dolazak Tao Jia, jednog od najpopularnijih kineskih umetnika, apsolutne zvezde modne i plesne industrije ove države, učiniće da Beograd i naredne godine poseti veliki broj evropskih producenata i predstavnika stručnih medija. Balet Rima će za svoj prvi nastup u Srbiji izvesti dela dvojice izuzetnih koreografa, Paola Manđole i Itamara Serusija, i to 7. aprila. Radi se o kompaniji koja se nedavno oprostila od tradicionalnog repertoara, i hrabro zakoračila u svet mladih koreografa, birajući upravo Beogradski festival igre za prvu međunarodnu promociju svog novog programa. Kao poseban događaj za mladu festivalsku publiku, a u okviru projekta Vip talenti, ova trupa će 6. aprila na maloj sceni izvesti komad "Sam u kući", u koreografiji Alesandra Skjaronija.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, očekuje nas izraelska predstava u koreografiji Icika Galilija, nastala u koprodukciji Suzan Delal centra i Opere iz Tel Aviva, i dva festivala igre - beogradskog i amsterdamskog. U Operi Madlenianum, planirano je zatvaranje 13. Beogradskog festivala igre, 10. aprila, uz priliku da se upoznamo sa Baletom iz Lucerna i novim postavkama Kajetana Sota i Andonisa Fonjadakisa.

13. Beogradski festival igre se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, Sekretarijatom za kulturu Grada Beograda i Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine. Vip mobile je generalni sponzor manifestacije već 8 godina zaredom, a ova saradnja je donela i niz važnih nagrada igračima i novinarima, kao i kontinuiranu podršku mladim baletskim talentima. Realizaciju najavljenog programa podržavaju Societe Generale banke, Fondacija Hemofarm, Nivea, Nestle Adriatic, Bambi, DDOR Novi Sad, Amstel, advokatska kancelarija Karanović i Nikolić, Ball Packaging, i drugi.

Igrajte srećno, u susret proleću, i obezbedite svoje ulaznice na vreme!

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.