CRNA MAGIJA NA FARMI: Dve farmerke koriste magijske rituale

Analizirajući neobične događaje u rijalitiju Farma, pokušali smo da odgonetnemo mehanizme koji pokreću pojedine učesnike da čine stvari koje su pristojnim ljudima nepojmljive. Zato smo konsultovali stručnjake. Etnološkinja Vukosava Rajšić analizirala je kako se ponašaju učesnici popularnog rijalitija dva dana. Njena zapažanja su nas zaprepastila.

- Iz načina ponašanja pojedinih učesnika rijalitija, zapravo da budem preciznija dve učesnice, može se izvesti zaključak da su upoznate s određenim magijskim obredima, načinom njihovog plasiranja i efektima koje proizviode - otkriva Vukosava i nastavlja:

- Činjenica je da u primitivnim društvima magija i istaknute ličnosti idu zajedno, pa se magija tako podudara s ličnim uspehom, veštinom, hrabrošću i mentalnom snagom. Dve učesnice Farme, svaka na svoj način, pokušavaju da realizuju osnovne postupke crne magije - upravljanje drugima i ostvarivanje nekog cilja, koji je ovom slučaju najverovatnije pobeda i osvajanje visoke novčane nagrade. Maja Nikolić ima običaj, makar u poslednja dva dana koliko sam pratila rijaliti, ponavljanja jedne te iste rečenice po nekoliko puta, što ima za cilj emitovanje poruke drugim takmičarima. Takođe, primetila sam da zapisuje neke brojeve, što takođe pripada našem etnološkom nasleđu magije. Stanija koristi drugačija magijska sredstva. Kombinacijom ženskog šarma i hipnotisanja pogledom uz ponavljanje određenih reči, postiže dvostruki efekat: pridobija podršku takmičara koji su joj potrebni za stvaranje klana, a istovremeno publici šalje poruku da je viteški borac - konstatuje Rajšić.

(old_image)

Pogledajte još