PISAC KAKVOG NE POZNAJETE: Ko je bio Alkibijad Nuša i zašto je on značajan za srpsku istoriju

Nušić je poticao iz cincarske porodice. Njegovo ime do punoletstva glasilo je Alkibijad Nuša. Tek kad je maturirao i upisao pravni fakultet zakonski je promenio ime u Branislav Nušić.

Iako je rođen u Beogradu, detinjstvo je proveo u Smederevu. Učestvovao je u srpsko-bugarskom ratu, posle kojeg je objavio satirični tekst “Dva raba” u kojem je kritikovao i na elegantan način ismejao kralja Milana Obrenovića zbog odnosa prema srpskim vojnicima. Tekst je zabranjen, a Nušić osuđen na dve godine tamnovanja. Poslednju dekadu XIX veka proveo je u diplomatskoj službi kao pisar u Bitolju, Skoplju, Solunu i Prištini.

Posle povratka u Beograd, 1900. postavljen je za upravnika Narodnog pozorišta na čijem čelu je ostao do Majskog prevrata 1903. kad se preselio u Novi Sad i Srpsko narodno pozorište. Dve godine kasnije vratio se u Beograd i posvetio novinarstvu. Zbog antirežimskih stavova bio je prinuđen da piše pod pseudonimom Ben Akiba.

Za vreme Prvog svetskog rata, pošto se povukao sa srpskom vojskom do Krfa, boravio je u Italiji i Švajcarskoj gde je i dočekao oslobođenje. Kao jedan od najumnijih Srba u dva mandata je bio načelnik Ministrstva prosvete, a 1933. izabran je za redovnog člana Srpske akademije nauke i umetnosti.

Svoja najznačajnija dela napisao je posle 60. Njegove drame i komedije najčešće opisuju srpski provinscijski mentalitet na prelazu iz starog u novo doba, kako se označavao ulazak u XX vek. Sumnjivo lice, Gospođa ministarka, Ožalošćena porodica, Dr, Pokojnik, Tako je moralo biti, Narodni poslanik, spadaju u najznačajnija dela srpske dramske proze.

Preminuo je 19. januara 1938. u Beogradu.

Pogledajte još