Produžiti važenje "plavih" pasoša

BEOGRAD, 09. novembar 2009. (FoNet) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da je Vlada Srbije predložila da važenje starih „plavih“ pasoša bude produženo do 31. decembra 2010. godine zbog, kako je rekao, „objektivne nemogućnosti“ da se svim građanima koji su podneli zahtev izdaju biometrijski pasoši do kraja ove godine.

Obrazlažući Vladin predlog u Skupštini Srbije, Dačić je precizirao da veliki broj diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije nije opremljen za izdavanje biometrijskih pasoša . Zbog toga državljani Srbije koji žive i rade u inostranstvu čekaju i po više meseci da dobiju novi pasoš iz Srbije, dodao je on.

„Našim državljanima koji borave u inostranstvu, ako dođu u Srbiju, omogućeno je da dobiju biometrijski pasoš po hitnom postupku, u roku od 48 sati, ali treba rešiti problem naših građana koji ne mogu da dođu u Srbiju po pasoš“, rekao je Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova, dodao je Dačić, obavestilo je MUP Srbije da je oprema za izdavanje biometrijskih pasoša do sada instalirana u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, kanadi, Australiji, Austriji, Švedskoj, Danskoj, Rusiji, Južnoj Africi i Engleskoj.

„Do sada je primljeno 44.500 zahteva naših građana iz inostranstva za izdavanje biometrijskih pasoša“, rekao je Dačić

On je podsetio da je do sada izdato milion i 250 hiljada biometrijskih pasoša, rok za dobijanje pasoša je bio od tri do 15 dana a MUP Srbije je, u ovom trenutku, opremljen da dnevno primi 8.000 zahteva za izdavanje i da izradi isto toliko biometrijskih pasoša.

Dačić je napomenuo da je predloženim izmenama Zakona o putnim ispravama predviđeno da pasoši za decu mlađu od tri godine pasoši važe tri godine, a za decu starosti od tri do 14 godina putne isprave bi važile pet godina.

Pogledajte još