VELIKA LJUBAVNA PRIČA O KOJOJ SE MALO ZNA: Zbog ove žene je Ljuba Tadić izgubio glavu

Bilo je mnogo ljubavnih i partnerskih odnosa među glumcima u jugoslovenskoj (srpskoj) kinemtografiji, ali malo koja po značaju i intezitetu može da se uporedi s vezom Ljube Tadića i Snežane Nikšić.

Upoznali su se u Ateljeu 212 sedamdesetih. Ljuba u punoj kreativnoj snazi, Snežana na početku glumačkog puta. Tadašnja upravnica Ateljea 212 Mira Trailović imala je njuh da prepozna talenat. Snežana je bila mlada i lepa. A s lepotom, to znaju samo malobrojni, dolaze i problemi. Osim gomile udvarača koje je odbijala na sve moguće načine, borila se i sa predrasudom kako lepa žena ne može biti kvalitetna glumica. Ljuba je u jednom periodu života, baš u vreme kad se zaljubio u Snežanu, prolazio kroz težak period. Imao je problem s alkoholom, koji je, ionako burnom temperamentu, davao još pogonskog goriva.

- Ima čovek uspona i padova. To je bilo vreme mojih padova. Veliki ljudi imaju malu sujetu. Meni je trebao ceo život da to naučim - rekao mi je Ljuba dok smo sedeli u Maderi u proleće 2004. - Snežana me je izvukla iz tog pakla. Kad sam nju ugledao na probi u Atelje kao da sam video Sunce. Znao sam da je bila udata, ali me nije interesovalo. Koliko sam bio obuzet njome najbolje će vam pokazati sledeća priča. Dosađivao sam joj posle probe da se vidimo. Ona je brzo koračala hodnicima Ateljea 212 i kasnije ulicom u nadi da ću odustati. “Ja sam udata žena”, ponavljala mi je. Kad je ušla u svoj spaček i pokrenula ga nisam odustao. Trčao sam Ulicom Lole Ribara za njom. Nije me bilo sram. Zaljubio sam se, a zaljubljeni čovek nema čega da se stidi, pod uslovom da je pristojan - ispričao mi je Ljuba.

Kad se Snežana razvela počela je da živi s Ljubom. Proveli su dve i po decenije zajedno. Iako je bila uspešna glumica, samovoljno se povukla iz pozorišta sredinom devedesetih kako bi se posvetila u potpunosti Ljubi, čije je zdravlje već tada bilo ozbiljno narušeno dijabetesom.

B. Jakić

Pogledajte još