Prijateljski mečevi kao Mundijal

BEOGRAD, 9. novembra 2009. (Beta) - Fudbaleri Srbije počeli su u ponedeljaku Kovilovu pripreme za prijateljske utakmice sa Severnom Irskom i Južnom Korejom, koje će prema njihovim rečima, predstavljati prave provere za ono što ih čeka na Svetskom prvenstvu sledeće godine.

"To će biti dve utakmice po našoj meri, pogotovo je Koreja ozbiljan rival. Severnu Irsku ne poznajem previše, ali su do poslednjeg kola kvalifikacija vodili borbu za prvo mesto u grupi. Imamo mnogo samopouzdanja, a pobede su nam potrebne zbog bodova na FIFA rang listi koja se gleda na žrebu za SP", rekao je Stojković novinarima u Kovilovu.

Stojković je rekao i da ne razmišlja preterano o žrebu za grupe na Mundijalu, koji će se održati 5. decembra u Kejptaunu. 

"Biće teško na žrebu. Ne bih sada previše govorio o tome. Potrebno nam je malo sreće, ali verujem da ćemo u Južnoj Africi pokazati šta i koliko možemo", kazao je on.

Golman Srbije dodao je i da još ne zna da li će smena Paula Benta na klupi Sportinga, kluba za koji igra, uticati da dobije veću minutažu.

"Istina je da je on otišao i, kako nam je rekao predsednik kluba, u narednih sedam dana trebalo bi da bude imenovan novi trener. Ne bih sada pričao o tome, već kada dođe vreme", rekao je Stojković.

Na pitanje novinara kako se čuva od nove vrste gripa, Stojković je kazao:

"Pričao sam sa klupskim lekarima, ali nisam primio novu vakcinu. Vakcinisan sam protiv normalnog gripa, a pijem dosta vitamina C i trudim se da izbegavam gužvu", rekao je Stojković.

Fudbaler moskovskog CSKA Miloš Krasić ocenio je da "orlovi" u naredne dve utakmice imaju priliku da potvrde autoritet stečen kroz kvalifikacije za SP.

"Razmišljamo samo o pobedama. Profesionalno ćemo pristupiti ovim mečevima, kao da su u pitanju kvalifikacije. Samo tako možemo da sačuvamo autoritet i da potvrdimo kvalitet", naveo je on.

"Od ova dva protivnika, mislim da je Severna Irska manje kvalitetna, a Južna Koreja se plasirala na Svetsko prvenstvo. Neće nam biti lako, ali naša ekipa ima kvalitet za pobede", dodao je Krasić.

Zbog odličnih igara ove godine, za Krasića je zainteresovano nekoliko velikih evropskih klubova.

"Još ne mogu da kažem ništa konkretno. Imam nekoliko ponuda, a po završetku sezone u Rusiji videćemo šta će biti", zaključio je Krasić.

Igrač Mančester junajteda Zoran Tošić ocenio je da "ne postoje prijateljske utakmice", jer je svaki meč nova šansa za dokazivanje.

"Svaku utakmicu doživljavam najozbiljnije, kao novo dokazivanje. Nalazimo se na dobrom putu i ove mečeve bi trebalo da shvatimo kao odličnu proveru za ono što nas čeka u Južnoj Africi", rekao je on.

Tošić je, od dolaska u Mančester početkom godine retko dobijao šansu u prvom timu, ali je negirao da zbog toga razmišlja o promeni kluba.

"Ne želim da donosim ishitrene odluke, već želim da napredujem i nametnem se u Mančesteru. Smatram da mi je tamo mesto i ne želim da budem nespreman kada budem dobio pravu priliku", rekao je Tošić i dodao da mu "mnogo znači što selektor Radomir Antić ima poverenja u njega, iako ne igra često".

Antić je na spisak uvrstio 22 igrača, a zbog povreda su otpali golman Željko Brkić i odbrambeni igrač Ivica Dragutinović, koji će u sredu ipak doći u trening kamp nacionalnog tima. Umesto Brkića i Dragutinovića, Antić je pozvao štopere Jagoša Vukovića i Nenada Tomovića.

Reprezentacija će se u Kovilovu spremati do petka, kada putuje u Belfast. Dan kasnije u tom gradu će igrati protiv Severne Irske, a 18. novembra u Londonu protivnik "orlova" biće Južna Koreja.

Pogledajte još