DA SE ZALEDIŠ: Priča o “Otpisanima” koju niste znali

Povodom 40 godina od snimanja i premijernog emitovanja najpopularnije serije u Srbiji “Otpisani”, magazin “Nedeljnik” je objavio tekst u kojem su objašnjeni motivi koji su autora scenarija Dragana Markovića naterali da svoja iskustva iz okupiranog Beograda prenese na papir. Prenosimo vam odlomak iz teksta u “Nedeljniku” koji, između ostalog, objašnjava kako je kreiran lik Paje Bakšiša kojeg je u seriji fantastično dočarao Predrag Miki Manojlović.

Velika većina likova iz Otpisanih bazirana je na sudbinama stvarnih ljudi. Tako je jedan od napotresnijih likova, Paja Bakšiš – čija je iznenadno ubistvo bilo ključno za seriju – inspirisan stvarnom sudbinom Karla Lukača, kelnere kafane “Ginić”, predratnog boemskog sastajališta novinara “Politike”, glumaca, pisaca i drugih. Lukač je ubijen u Beogradu u zimu 1942. kod Botaničke bašte.

I Kriger je postojao. On je bio folksdojčar iz Banata koji je bio veoma aktivan I savesan u mučenju logoraša Banjice. Pojedine stvarne likove autor Dragan Marković nije želeo da stavi u seriju procenivši da bi njihova sudbina duboko uzbudila javnost. Nije mogao naći način da u bilo kom umetničkom obliku kaže šta se stvarno desilo sa Jelenom Ćetković. Ona je u seriji nastradala uobičajnom smrću za ratne okolnosti.

A prava istina je tragična I bolje je, kao je govorio Dragan Marković, da je niko od mladih ne vidi I ne čuje. Jelena je uhvaćena posle izdajstva, mučena u podrumskim prostorijama pred poluobešenim drugom, fizički ponižena I terorisana dok nije poludela, da bi na posletku bila streljana. Sećanje na tu heroinu Marković je želeo da sačuva o izvornom obliku njenog lika beogradske skojevke, ne želeći da je još jednom ponizi time što bi javnosti saopštio kroz kakve patnje i pokušaj urušavanja ženskog dostojanstva je prošla.

Pogledajte još