NOVITETI HRONO ISHRANE: Kako zadržati željenu kilažu nakon "restrikcije"

Ovo govori Beograđanka koja je promenili svoj stil života. Odlučila je da bude zdravija a to se odrazilo i na njen fizički izgled. Izgledala je osveženo i podmlađeno.

Hrono ishrana osvojila je Srbiju iz jednostavnog razloga, kilogrami nestaju a vi i dalje jedete omiljene namirnice. Važno je samo da se pridržavate pravila njihovog unosa.

Najteža je prva faza ili takozvani period "restrikcije". Osim što ljudima teško pada promena u navikama brine ih i kako će zadržati kilažu nakon tih početnih mesec dana.

Podsetimo se osnovnih pravila restrikcije

- Pre doručka pije se ili biljni čaj ili topla limunada, a kafa nikako. Preporuka je da se piju maksimalno dve kafe u toku dana, jedna posle doručka, a druga posle ručka.
- Alkohol nije dozvoljen, osim crnog vina, i to 4 čaše nedeljno
- Mleko se izbacuje iz upotrebe
- Užine nema, i ne jede se voće
- Obroci se jedu na 5 do 5,5 sati. Satnica je najbitnija i ne bi trebalo da prođe manje od 4 ili više od 6 sati, a idealno je 5.

Kada napokon prođe i tih najtežih mesec dana više ne morate da vodite računa da prođe 5 sati između obroka. Minimum je 3 a opet maksimum 6 sati. Sada je užina dozvoljena, i kada imate užinu idealno je razmak bude 4 sata, kako biste sve stigli da odradite u određeno vreme i ne biste se pretrpavali hranom.

Što se doručka tiče sada ne morate toliko da brinete o kombinaciji jaja i mlečnih proizvoda, ili o kombinovanju dva mlečna proizvoda. Možete, takođe, da se častite i starijim sirom ili kačkavaljem, ali i dalje treba da preovlađuju hrono hlebovi i žitarice.

Kod ručka morate posebno da povedete računa o namirnicama koje kombunujete. U ishranu vraćaju mahunarke i skrobno povrće, a ponekad se možete častiti i testeninom . Važno je samo da testo ili skrob nikad ne mešajte sa proteinom.

Isto pravilo važi i za pasulj. Grašak i boraniju možete ponekad jesti sa mesom, ali lakšim kao što je belo pileće meso ili riba. Uz mahunarke se može ponekad pojesti i beli sir, uz skrobno parče integralnog hleba. Pirinač i testenine jedu se samo sa povrćem.

Mlečni proizvodi nisu zabranjeni ali se ne opuštajte sa njima jer oni goje. Dozvoljena je pavlaka za kuvanje, mladi sir, kiselo mleko, kisela pavlaka. Mlečne proizvode ne treba često mešati sa mesom, jer nisu dobra kombinacija za organizam.

Meso za ručak možete zameniti i celim jajima.

Krompir nije zabranjen u hrono ishrani ali nije ni preporučljiv, i treba ga maksimalno zaobilaziti, jer je u međuvremenu postao neka vrsta superskroba. Ispecite ga u ljusci i pojedite sa salatom.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.