SVM traži zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast

NOVI SAD, 10. novembra 2009. (Beta) - Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da će se usvajanjem pokrajinskog statuta "pomaći granice" autonomije Vojvodine, ali da to "ni izbliza" ne zadovoljava ambicije njegove partije.

"Mi se i danas zalažemo za autonomiju Vojvodine koja znači zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Ali se isto tako mora reći da za to nema partnera u Beogradu, čak ni u onim krugovima koji na sva usta govore o decentralizaciji, regionalizaciji, evropskim integracijama", rekao je Pastor za novosadski "Dnevnik".

On je ocenio da se bitka za statut nije vodila u Novom Sadu ili u Izvršnom veću i Skupštini Vojvodine nego u Beogradu, odnosno 13 meseci bilo je potrebno da se prelomi priča unutar same Demokratske stranke (DS).

"Veliki broj ljudi unutar DS-a po načinu poimanja uređenosti Srbije ne razlikuje se od radikala ili narodnjaka. Oni su isto tako zagovornici Srbije kao strogo centralizovane države, u kojoj se sve odluke i svi resursi donose i raspodeljuju u Beogradu", kazao je Pastor.

Pogledajte još