Orlovi spremni za turneju

Fudbalska reprezentacija Srbije započela je pripreme za turneju na kojoj će odigrati dve prijateljske utakmice, prvu 14. novembra u Belfastu protiv Severne Irske, a drugu 18. novembra u Londonu protiv Južne Koreje.

Srbija na put kreće bez kapitena Dejana Stankovića, koji ima povredu zadnje lože, zadobijenu u meču sa Romom. Nakon dogovora sa selektorom Antićem i pregleda utvrđeno je da Stanković ne putuje sa saigračima.

Golman našeg tima Vladimir Stojković smatra da su dolazeće prijateljske utakmice pravi izbor za realnu proveru snage ekipe Srbije:
- Protivnici su baš po meri, posebno Koreja, koja je jako dobra ekipa. Severnu Irsku ne poznajem dobro, ali smatram da su bili u jednoj grupi koja je jaka, a vodili su glavnu reč oko prvog mesta. Na kraju su nesrećno izgubili. Ovo će biti dve lepe provere, a mi idemo sa odličnim samopouzdanjem i nadamo se da ćemo pobediti. Bodovi bi nam značili i zbog liste koja se pravi, a onda ćemo nakon plej-ofa videti ko će nam pripasti u grupi.

Da li već sada priželjkujete protivnike za Južnu Afriku?
- Još je rano za te priče. Siguran sam da će biti teško i mislim da će nam i sreća biti potrebna. Opet, sa druge strane sam i siguran da ćemo u Južnoj Africi uspeti da pokažemo svima koliko vredimo.

Jedno od neizbežnih pitanja ovih dana odnosi se i na zaštitu od novog gripa. O tome kako se štiti govori i golman naše reprezentacije?
- Nisam primio novu vakcinu, pošto sam vakcinisan za običan grip. Pričao sam sa lekarima iz kluba i moj način zaštite je konzumiranje dosta vitamina C i izbegavanje gužvi.

Potred kapitena Stankovića velike su šanse da na turneju ne putuje ni Marko Pantelić, koji se povredio u meču Ajaksa i Tventea. Pantelića očekuje pregled magnetnom rezonancom, nakon čega će biti poznato da li putuje ili ne.

Zbog problema koji su nastali selektor Antić je u tim naknadno pozvao Dejana Lekića iz Crvene zvezde, Jagoša Vukovića iz PSV-a i Nenada Tomovića iz Đenove.

(old_image)Miloš Krasić je na početku priprema istakao kako je naša ekipa tokom kvalifikacija stvorila autoritet koji sada kroz prijateljske mečeve mora i da potvrdi:

- I ove utakmice ćemo odigrati kao da su kvalifikacije, ali svakako bez pritiska. Južna Koreja je po meni kvalitetniji tim, pošto su se već plasirali na Mundijal, a do sada su 27 puta uzastopno bez poraza. Mada, sigurno da ni protiv Irske neće biti lako.

Igrač kome je postavljeno najmanje pitanja oko utakmica, ali sa kojim se na okupljanju dosta razgovaralo je Miloš Ninković iz Ukrajinskog Dinama. Većina pitanja odnosila se na svinjski grip i situaciju u Ukrajini:
- Iako mi je u počeku sve izgledalo pomalo smešno, moram da kažem da sada situacija nije ni malo prijatna. Odložene su prvenstvene utakmice i niko trenutno ne razmišlja o fudbalu. Kod nas u klubu nisu želeli da rizikuju i svi su dobili vakcine. Pred meč Lige šampiona sa Interom ideja je bila da svi igrači na terenu nose maske, ali se kasnije odustalo od te ideje. Ali, mogli ste da vidite da su navijači uglavnom bili sa maskama na tribinama. Zaista nije trenutno prijatno da se boravi u Ukrajini - rekao je Ninković.

Pored Stankovia i Pantelića, na put možda neće krenuti ni Ivica Dragutinović, a konačna odluka biće doneta nakon detaljnih lekarskih pregleda. Naša ekipa će do polaska na put boraviti i trenirati u SC Kovilovo.

Katarina Stojković 
10.11. 2009.

Pogledajte još