Udovičić želi dobre rezultate u Svetskoj ligi

BEOGRAD, 10. novembra 2009. (Beta) - Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Udovičić rekao je da je cilj njegove ekipe borba za najviši plasman u Svetskoj ligi i dodao da će svetski šampioni te utakmice iskoristiti kao pripremu za važna takmičenja u sledećoj godini.

Vaterpolo reprezentacija Srbije će prvu utakmicu u Grupi C u Svetskoj ligi igrati protiv selekcije Turske, u utorak od 18 sati u Nišu. Do kraja godine Srbija će odigrati još jedan meč u grupi, na gostovanju protiv Rumunije 8. decembra.

U Grupi C takmiči se još selekcija Španije sa kojom će svetski prvaci na svom terenu igrati 26. januara sledeće godine.

"Sledeće godine igramo u Svetskoj ligi, FINA Kupu i Evropskom prvenstvu u Zagrebu, što je najbitniji cilj ekipe. Želimo da utakmice u Svetskoj ligi iskoristimo na najbolji način i osvojimo prvo mesto", rekao je Udovičić novinarima.

Udovičić je rekao i da je plan stručnog štaba da što češće okuplja reprezentativce, ali ako to ne narušava ambicije Partizana i Vojvodine u Evroligi.

Posle gostovanja u Rumuniji svetski prvaci će od 21. do 25. decembra obaviti mini pripreme, a najavljeno je da će u trećoj nedelji decembra biti održana manifestacija "Dani vaterpola".

Udovičić je za utakmicu protiv Turske pozvao 15 reprezentativaca. On je rekao da je stručni štab odlučio da smanji broj na 15 igrača i naglasio da je neophodno da se formira B reprezentacija Srbije.

"Prošle godine smo pozivali mlađe igrače i videli njihove mogućnosti. Sada ćemo broj da smanjimo na 15, a možda će jedan ili dva igrača dobiti šansu, u zavisnosti od fizičke spreme i forme. Želimo da napravimo najkvalitetniji tim zbog čega je neophodno da se formira B reprezentacija", rekao je on.

"U B reprezentaciji bi igrali ozbiljni kandidati za ulazak u olimpijski ciklus posle Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine", dodao je on.

Udovičić je rekao i da očekuje da će FINA odluku o domaćinu završnog turnira Svetske lige objaviti do petka. Završni turnir održaće se od 12. do 20. jula 2010. godine.

"Želimo da budemo domaćini jednog turnira u naredne tri godine. Idelano bi bilo da nas izaberu za turnir 2011. godine, jer će šampion Svetske lige izboriti direktan plasman na Igre u Londonu. Međutim, voleli bismo i da ove godine budemo organizatori, jer od 2006. nismo imali veliko vaterpolo takmičenje u Beogradu", rekao je Udovičić.

Na spisku selektora Udovičića nalaze se: Slobodan Soro, Gojko Pjetlović, Branislav Mitrović, Duško Pjetlović, Slobodan Nikić, Petar Filipović, Živko Gocih, Filip Filipović i Marko Avramović,  Slavko Gak, Andrija Prlainović, Nikola Rađen, Milan Aleksić, Vanja Udovičić  i Uroš Kalinić.

Pogledajte još