Ugroženo snabdevanje krvlju

BEOGRAD, 10. novembar 2009. (FoNet) - Institut za transfuziju krvi Srbije obavestio je danas da je zbog situacije u vezi sa gripom H1N1 ozbiljno ugroženo snabdevanje krvlju beogradskih zdravstvenih ustanova, zbog čega je već na snazi režim restriktivnog izdavanja krvi.

Produženje školskog raspusta poremetilo je tradicionalne novembarske akcije davanja krvi u završenim razredima srednjih škola, što predstavlja glavni izvor snabdevanja krvlju u ovom periodu. Takođe, realizacija većine akcija planiranih za iduću nedelju je neizvesna, a odziv građana u pojedinim akcijama izvedenim prethodnih dana bio je i do 50 odsto manji od najavljenog, saopštio je Institut.

Institut za transfuziju krvi Srbije poziva sve zdrave građane da daju krv u Institutu, u Ulici svetog Save 39, u autobusu na Trgu Republike, u kliničko bolničkim centrima Zemun, Zvezdara i Dr Dragiša Mišović, ili u službi za transfuziju krvi u svom mestu stanovanja, kako bi zdravstveni sistem funkcionisao i u vanrednim uslovima.

Institut moli građane da i ovom prilikom pokažu solidarnost sa obolelim sugrađanima, a direktore firmi, kompanija i škola na veći stepen kooperativnosti i podrške u organizovanju akcija davanja krvi u svojim sredinama.

Pogledajte još