FENOMEN TESNE KOŽE: Snimljen uz pomoć štapa i kanapa

Jedan od najpopularnijih filmova jugoslovenske i srpske kinematografije, ostvarenje koje je jednako popularno u generacijama koje su ga gledale u bioskopima, kao i među generacijama koje su rođene dve pa i tri decenije posle njegovog nastanka, snimljen je uz pomoć štapa i kanapa. Reditelj Mića Milošević, koji je uz scenaristički tandem Ljiljana i Siniša Pavić i maestralnog Nikolu Simića, najzaslužniji za nastanak Tesne kože otkriva da je film, kako je to često kod nas, snimljen isključivo na entuzijazmu.

- Pravo je čudo što je Tesna koža uopšte snimljena. U Beogradu se tih godina snimalo 20-ak filmova godišnje i svi su rađeni s malo novca, ispod svih kalkulacionih linija produkcije - otkrio je Milošević za Start.

(old_image)

- Tesna koža je rađena doslovce na poverenje, na reč. “Ti ćeš dobiti 25-30 miliona, ali kad bude bilo para”. A niko nije garantovao da će para biti. U pitanju je znači standard. Šta se dešavalo ako film premaši projekcije gledanosti ili obori rekorde, kakav je bio slučaj s Tesnom kožom. Te pare su otišle na drugu stranu, od njih su se finansirali netiražni pulski pobednici, a ekipi, u najboljem slučaju, od svega toga ostanu tek koskice. Iza uspeha Tesne kože nisu stajali njeni filmski kvaliteti. To je jedan mali, jeftin film, jedna vrsta prljave umetnosti, ali vitalističke, upotrebljive, svakodnevne, kao što je upotrebljiva koka-kola i džins odeća. To nije slučaj samo s tim filmom, to se događa i sa estradom i sa sportom, sa svim tim masmedijskim fenomenima.

Pogledajte još