Kako negovati kosu (i odabrati prave preparate)

Nega kose može da deluje kao rutina - nešto o čemu se sve zna. Ali žene i muškarci koji vode računa o svojoj kosi (i svesni su  koliko ih ona čini posebnim i samouverenim) znaju da je reč o pravoj umetnosti

Treba znati i odabrati šampon, balzam, pakovanje, gel, penu… I, što je najvažnije, frizera koji će znati da posmatra vašu kosu i brine o njoj. 

"Nega kose je, pre svega,  veoma delikatna stvar. Da bi se sve od samog početka uradilo kako treba, neophodno je nekoliko stvari. Pre svega, posavetovati se s frizerom koji će videti da li kosa pre početka intenzivne nege treba da se ošiša i na taj način uklone krajevi - jer bilo kakva nega da je u pitanju, oni neće izgledati lepo ukoliko nisu zdravi. Nega kose se razlikuje i po tipovima kose, boji, dužini i slično.

Ukoliko je kosa prirodne boje, bez ikakve hemijske obrade (farbanje, pramenovi i mini-val), trebalo bi koristiti preparate koji su blaži po sastavu. Treba isključivo koristiti blage šampone sa PH vrednošću koja je najsličnija PH vrednosti naše kose. Važna je redovna upotreba balzama za kosu i pakovanja (ne prečesto da se ne bi poremetila prirodna ravnoteža u procesu rasta i dužine "života" vlasi).To se ne odnosi na kosu koja je dugačka - što je kosa duža nega mora da bude detaljnija - ističe Srđan Petković, frizer koji godinama proučava ženska lica i razne tipove kose."
 
"Kada je kosa bojena,  podrazumeva se da tretiranje takve kose bude na najvišem nivou. Preparati bi trebalo da se biraju, kako po zastupljenosti u frizerskim salonima, tako i po njihovoj tradiciji. Jer, ako je jedan brend poznat po proizvodnji kreme za ruke, nikako ne mora  da znači da proizvodi vrhunski šampon ili bilo koji preparat za kosu. Sve u svemu, ime i tradicija su vrsta garanta da je preparat dobar, ali u svemu ima izuzetaka, pa tako i ovde - jedan preparat nekome može savršeno da odgovara, dok kod drugih ne daje dobre rezultate. U tom slučaju, ostaje da se isproba sve dok se ne dođe do idealnog rešenja.

Nije naučno dokazano da su plavuše posebno senzualne, crnke temperamentne, a riđokose vatrene, ali se zna da jako puno žena u svetu farba kosu i da profit grane kozmetičke industrije koja proizvodi boje za kosu raste iz godine u godinu.

Ukoliko je brigu o vašoj kosi na sebe preuzeo vaš frizer, u slučajevima kada perete kosu kod kuće između dva odlaska u salon, nastavite da negujete svoju kosu bar približno kvalitetno kako to čini frizer da biste održali kontinuitet" - ističe Petković, koji u svom salonu u ulici Nikole Spasića neguje kosu, daje prave savete i utiče na promenu mišljenja žena koje misle da svoju kosu i stil najbolje poznaju. 

Dobra frizura, preduslov za svaku dalju negu, istaći će konture lica, slagati se s figurom i čitavim izgledom, učiniti da izgledate mlađe i svežije.

Frizura se ne menja samo kada ste nezadovoljni i potreban vam je rez u životu, već i kada su krajevi ispucali i kad je kosa suva i beživotna i pati zbog nemara, loše nege ili odsustva nege. Zdrava kosa i dobra frizura lako mogu da učine da zablistate, čak i kad nemate neki poseban razlog za to.

Jelena Jovanović

Pogledajte još