Tuga i šok zbog smrti Enkea

HANOVER, 11. novembra 2009. (Beta-AP) - Više stotina navijača nemačkog prvoligaša Hanovera okupilo se na stadionu tog kluba da odaju počast golmanu Robertu Enkeu koji je u utorak najverovatnije izvršio samoubistvo.

Hanover je još u utorak uveče otvorio knjigu žalosti na stadionu, samo nekoliko sati nakon što je saopšteno da je Enkea udario voz na pružnom prelazu.

Navijači su do sada već ostavili veliki broj šalova, dresova i upaljenih sveća u znak sećanja na 32-godišnjeg čuvara mreže.

Policija i Enkeov menadžer Jerg Neblung sinoć su saopštili da sve činjenice ukazuju na to da je golman izvršio samoubistvo, ali detalji istrage još nisu poznati.

Enkeova smrt šokirala je njegove kolege iz reprezentacije, koje se
nalaze na pripremama za prijateljske utakmice.

"Šokiran sam. Stvarno ne znam šta da kažem", izjavio je kapiten Nemačke Mihael Balak.

Predsednik Fudbalskog saveza Nemačke Teo Cvanciger kazao je da je Enke bio izuzetna osoba.

"Enke je bio sjajna osoba koja je morala da se izbori sa nekim teškim problemima i lošom sudbinom", naveo je on.

Enke i njegova supruga pre dve godine izgubili su dvogodišnju ćerku, koja je preminula zbog srčanih problema. U maju prošle godine bračni par Enke usvojio je devojčicu, koja sada ima osam meseci.

Enke je za reprezentaciju Nemačke odigrao osam utakmica i, prema najavama selektora Joakima Leva, bio je najozbiljniji kandidat za prvog golmana "pancera" na Svetskom prvenstvu sledeće godine.

Za nacionalni tim Enke je debitovao u martu 2007. godine na utakmici sa Danskom (0:1), a poslednji meč u reprezentaciji odigrao je 12. avgusta ove godine protiv Azerbejdžana (2:0).

Enke je odigrao 196 utakmica u nemačkoj prvoj ligi, a u karijeri je nastupao za Karl Cajs Jenu, Borusiju iz Menhengladbaha, Benfiku, Barselonu, Fenerbahče i Tenerife.

Pogledajte još