SLIKE NAŠE NEMOĆI: Zgarište u centru prestonice (FOTO)

“U požaru koji je oko osam sati ujutro izbio u Tržnom centru Depo u Bulevaru kralja Aleksandra 142 u Beogradu nije bilo nastradalih i povređenih, ali je načinjena velika materijalna šteta. Požar koji je izbio najpre na krovnoj konstrukciji gašen je pet sati, a deo vatrogasnih ekipa biće u pripravnosti i danas kako bi se sanirala šteta i obezbedila nagorela roba. Problem je bio što se vatrena stihija s krova širila i u unutrašnjost objekta, gde se nalaze tezge s garderobom, kozmetikom i raznim drugim stvarima, a zatim se objekat potpuno urušio”, pisala je Politika 23. avgusta 2014.

Prošlo je skoro 15 meseci od velikog požara u kojem je nestao Tržni centar Depo u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu. Ako se izuzme postavljanje improvizovane ograde kako bi se zatvorio trotoar ispred ostataka zgrade, za 450 dana nije urađeno ništa na sanaciji zgrade nekadašnjeg tramvajskog depoa. Zgarište bez krova, nagoreli zidovi i velika količina đubreta upečatljiva su slika nemoći ili nezainteresovanosti naše države i grada za rešavanje problema.

(old_image)

O sudbinama ljudi koji su radili u Depou da ne govorimo. Kao što smo prinuđeni da 16 i po godina posle završetka bombardovanja gledamo sablasne prizore ruševina Generalštaba i zgrade MUP-a u Kneza Miloša, tako ćemo verovatno deceniju-dve prolaziti pored izgorelog Depoa dok se neko ne seti da to ruglo ne priliči gradu koji stalno ističe da je metropola i centar privrednog, kulturnog i sportskog života u regionu. Ili dok se ne promeni Detaljni urbanistički plan i donese leks specijalis, pa Depo završi u rukama tajkuna koji će na atraktivnoj lokaciji izgraditi stambeno-poslovni kompleks.

(old_image)

Pogledajte još