PROHUJALO S VIHOROM VAM JE OMILJENI FILM: E na današnji dan je otišao Klerk Gejbl

Klerk Gejbl, poznat i kao Kralj Holivuda, rođen je 1. februara 1901. godine u Kadizu u Ohaju. Majka mu je umrla kada je imao samo sedam meseci, a otac ga je poslao kod tetke i teče u Pensilvaniju. Tamo je živeo do svoje druge godine, kada je otac došao po njega.

U šesnaestoj godini je odlučio da ostavi srednju školu i postane glumac, nakon što je gledao film "The birds of paradise".

Da bi ostvario svoj san, morao je da radi u fabrici guma, koje je i prodavao.

Decembra 1924. godine je oženio Džozefinu Dilon, 15 godina stariju ženu od njega. Preselili su se u Holivud, kako bi Klark mogao da radi na svojoj glumačkoj karijeri, ali su se nakon manje od šest godina razveli.

On se ponovo oženio, godinu dana kasnije, Marijom Langam, takođe starijom ženom, ovoga puta čak 17 godina.

Debitovao je 1924. godine u filmu "White man", a 1931. godine dobija ulogu u malom vesternu "Obojena pustinja". Nakon ovog filma, počinje da niže uloge u filmovima, uglavnom za produkciju MGM. Od 1932. do 1943. bio je jedna od najplaćenijih filmskih zvezda.

Zbog svog markantnog izgleda, privlačio je glumice i dame iz svog okruženja, što je u pitanje dovodilo i njegov brak. Posebno veza sa slavnom Loretom Jang.

Te 1935. dobio je ulogu za film "Pobuna na brodu Baunti", a od njegovih značajnijih uloga izdvaja se i ona za koju je dobio Oskara, u filmu "Dogodilo se jedne noći", kao reportera Pitera Verna.

Naravno, uloga zbog koje je i proglašen Kraljem Holivuda bila je iz filma "Prohujalo sa vihorom", i Ret Batler zbog kojeg je ostao zapamćen u svetu filma.

Imao je sina, rođenog četiri meseca nakon njegove smrti, koji nosi ime Džon Klerk Gejbl.

Klerk je umro na današnji dan, 16. novembra 1960. godine.

Pogledajte još