MRATINCI ILI VUČJI DANI: Šta u ove dane ne treba iznositi iz kuće

On u ove dane gleda ko kako radi, zatim drži većanje s vukovima i određuje im koji će na koju stranu da navali. Domaćinu koji najviše greši u ove dane, ne ide u crkvu i ne poštuje Svetog Mratu, u kuću i torove na zimu će doći hromi vuk, zvani kriveljan, koji je najopasniji i koga niko ne može da spreči u njegovoj nameri.

U vreme Mratinaca ništa se ne daje iz kuće.

Stariji svet misli da ako Mratinci padnu u mlade dane, zima će sigurno biti oštra. Ako je maglovito - zima će biti maglovita i promenljiva. U slučaju vedrih dana zima će biti mrazovita i ljuta.

U Srbiji je običaj da se u ove dane klalo crno pile ili mlad crni petao. Klalo se ćuteći, u ranu zoru, na kućnom pragu. Prethodno se piletu ili pevcu crnim koncem zaveže kljun da ne pišti, da ne bude nikakvog glasa. Odsečena pileća glava vezivala se crvenim koncem o verige, pa se sa njom bajalo u vreme dolaska vukova.

Dani od Đurđica do Svetoga Mrate nazivaju se Mratinci ili Vučji dani, jer je Sveti Mrata zaštitnik vukova. - See more at: /pocetna/zivot/zanimljivosti/DANAS-JE-DjURDjIC-Sta-zene-ne-treba-da-peru-i-sta-nikako-ne-treba-otvarati.a-272548.299.html#sthash.1gc5OHKj.dpuf
Pogledajte još