ŽIVOT SA HIVOM JE MOGUĆ: Čarli Šin nije osuđen na smrt

Holivudski glumac čarli Šin je danas u emisiji "Today" objavio da je HIV pozitivan. U ovako teškom trenutku, ne postoji mnogo reči koje bi nekome vratile optimizam i nadu u dug život. Ipak, nauka je ta koja je napredovala, i produžila život milionima ljudi.

Osobe zaražene HIV virusom mogu dugo sa njim živeti, iako se ovaj virus ne može izlečiti. Zahvaljujući medicini, sada postoji takozvana kombinovana ili trojna terapija. Ona se tako naziva jer se u ovom slučaju kombinuju tri različite klase lekova koje mogu biti suzbijači koji utiču na nukleotide, suzbijači koji ne utiču na nukleotide, suzbijači drugih proteina ili ulaznih kanala. Ove terapije se često smenjuju, pa osoba zaražena virusom HIV-a uz adekvatnu terapiju može živeti i preko 50 godina.

Dobar primer jeste i bivši košarkaš, Medžik Džonson, koji živi sa ovim virusom od 1991. godine.

Još jedan primer je Rudi Galindo, američki šampion u plesu na ledu 1996. godine. On je otkrio da je HIV pozitivan 2000. godine.

Izuzetno je važno napraviti razliku između side i HIV virusa, jer to nikako nisu dve iste stvari. Reč HIV (HIV) je skraćenica od human immunodeficiency virus, odnosno virusa koji kod čoveka izaziva obaranje imunog sistema.

AIDS (acquired immune deficiency syndrome), ili sida, izraz koji se kod nas ustalio, poslednji je stadijum oboljenja koje uzrokuje virus HIV. U ovom stadijumu imuni sistem obolelog je skoro u potpunosti uništen i on je podložan velikom broju različitih infekcija i tumora.

Pogledajte još