Zdravstvene vlasti obećale objektivne informacije

BEOGRAD, 11. novembra 2009. (Beta) - Čelnici zdravstvenih vlasti Srbije nadležni za praćenje i suzbijanje epidemije novog gripa pozvali su u sredu medije na saradnju.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević, predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon i predsednik Radne grupe za nabavku vakcine Branislav Tiodorović obećali su, na brifingu za urednike medija, "pravovremene i objektivne informacije" o toku epidemije, primeni mera zaštite, ali i dosadanjim iskustvima.

Prema statistici, naveo je ministar Milosavljević, u 80 odsto dosadašnjih smrtnih slučajeva prethodila je neka hronična bolest, a 7 do 10 odsto svih obolelih su trudnice. Kako je rečeno, posebna saradnja medija biće potrebna na promociji obavezne vakcinacije.

Na direktno pitanje upućeno Milosavljeviću, šta se menja proglašenjem epidemije, ministar je kratko odgovorio, "praktično ništa". "Zavodi za zaštitu zdravlja pratiće epidemiološku situaciju na terenu i u saradnji sa Instututom 'Batut' preduzimati potrebne mere", naveo je ministar. Sve respiratorne infekcije ubuduće će biti praktično tretirane kao grip, a vanredni epidemiološki nadzor sprovodiće se na specifičnim slučajevima i u specifičnim situacijama.

Pogledajte još