ŽENE S MUDIMA: Izložba fotografija Aleksandre Popović u Galeriji Ozon

Beogradska fotografkinja Aleksandra Popović prikazaće radove iz svog poslednjeg projekta pod nazivom WoMen na izložbi u Galeriji Ozon čije je otvaranje zakazano za 26. novembar u 19,00 sati.

(old_image)

Predstavljajući 29 žena koje su morale pokazati hrabrost (muda) kako bi uspele prevazići neke probleme ili kako bi ostvarile svoje ciljeve u svetu projektovanom po muškim standardima, autorka je otvorila nekoliko značajnih tema za naše društvo, ali i šire. Kroz analizu ženstvenosti i mačizma danas, idejno snažno i jasno u realizaciji, dala je novu definiciju muških belih gaća kao simbola moći.

Šta te je motivisalo da napraviš izložbu o ženama with balls?

- Bele muške gaće sa prorezom i činjenica da ih muškarci sve manje nose. Godinama unazad se sa drugaricama uz kafu šalim kako muškarci nisu više muškarci od kad su počeli da nose roze gaće. Jedno jutro mi je Iva Chu došla na snimanje i izrazila želju da se fotografiše baš u tim belim gaćama. Fotografisala sam je slušajući njenu priču kako uživa da ih nosi, jer joj daju moć. U sebi sam se pitala da li muškarci nemaju više tu moć zbog roze ili rezedo gaća koje isključivo nose. I onda me je posle par sati Iva skroz pomerila kada je na Instagram postavila fotografiju koju sam snimila i potpisala je ALEKS, WOMAN WITH BALLS. I tako je počelo. Shvatila sam da oko sebe imam se same žene koje je život naterao da uskoče u te iste bele gaće.

Čime si se rukovodila prilikom selekcije žena koje si fotografisala?

- Pažljivo sam birala žene. Nečije priče svi znate, ali postoje i one druge za koje nikada ne biste pretpostavili da nose muške gaće.

(old_image)

Vidiš li opasnost u spajajnu polova, o čemu mnogi futuristi već govore, i da će žene izgubiti ženstvenost, a muškarci muževnost?

- Da. Proces spajanje polova je već uveliko u toku. Sve manje je pravih muškaraca, džentlmena sa belim gaćama s prorezom. Žene su postale bučnije, bez strpljenja. Nema više udvaranja, romantike. Sve se svelo na skidanje pantalona.

S kim je bilo najteže raditi?

- Sa samom sobom. Ja sam jedina žena koju sam izbacila iz projekta. Sva ostala snimanje sam uradila sa uživanje. Popila bih kafu sa modelom, ispričala se i najduže snimanje je trajalo 15 minuta. Dvadeset deve žena stala je u kadar, a žao mi je što neke nisu stigle da učestvuju u projektu zbog nagomilanih obaveza.

Da li je neka žena odbila da učestvuje u projektu?

- Da, dve dame. Jedna glumica i jedna sportiskinja. Nisu se pronašle u temi izložbe.

(old_image)

Planiraš li da izložbu postaviš i u drugim gradovima u Srbiji, s obzirom da je tema univerzalna za celu našu zemlju, region, pa i šire?

- Kruševac je prvi grad posle Beograda u kojem će biti postavljena izložba WoMen. Naredne godine planiram da radove predstavim u još minimum tri grada u Srbiji, ali i na festivalima fotografije u regionu.

B. Jakić

Pogledajte još