IGRA ROKENROL CELA JUGOSLAVIJA: Muzičari koji su igrali u domaćim filmovima

Odnos filma i rokenrola predstavlja jednu od najplodotvornijih veza u svetu umetnosti. Još od vremena Elvisa Prislija i Čaka Berija, Holivud je koristio muzičke zvezde kao legitimno sredstvo za privlačenje publike, posebno mlađih generacija. I jugoslovenska kinematografija je pratila takve trendove, doduše s decenijom-dve kašnjenja u odnosu na Holivud.Mnogi domaći filmski autori, shvatajući značaj i snagu novog muzičkog izraza, koristili su predstavnike rokenrola u svojim ostvarenjima s kraja 70-ih i tokom cele dekade 80-ih, od Miloša-Miše Radivojevića, preko Gorana Markovića do Dinka Tucakovića i Darka Bajića.

Lider Ekatarine Velike Milan Mladenović imao je zapažene uloge u filmovima “Tajvanska kanasta” Gorana Markovića iz 1985. i “Crna Marija” Milana Živkovića iz 1986. U istim filmovima se pojavila i Margita Stefanović, kao i Miško Plavi. Bubnjar Električnog orgazma i Baba Goran Čavajda Čavke imao je bogatu filmografiju. Pojavio se bioskopskim filmovima “Crna Marija”, “Kako je propao rokenrol”, omnibusu koji potpisuju Goran Gajić, Zoran Pezo i Vladimir Slavica, i “Crni bombarder”, kao i u televizijskim ostvarenjima “Telefonomanija” i “Šumanović – komedija umetnika”. I frontmenu Orgazma Srđanu Gojkoviću Giletu film nije stran. Pojavio se u efektnim epizodama u filmovima “Mi nismo anđeli 2” Srđana Dragojevića i “Crni bombarder” Darka Bajića, kao i u TV serijama “Ono kao ljubav” i “Naša mala klinika”.

Dušan Kojić Koja iz Discipline kičme je rekorder po broju uloga među muzičarima. Debitovao je 1979. epizodom u “Radio Vihor zove Anđeliju” Jovana Živanovića, da bi onda tokom 80-ih igrao u “Dečku koji obećava” Miše Radivojevića, “Davitelju protiv davitelja” Slobodana Šijana, “Kako je propao rokenrol” i “Šumanoviću – komediji umetnika”.

I Idoli su bili aktivni u filmskoj umetnosti. Vlada Divljan je igrao u “Dečku koji obećava”, “Rok i revoluciji” Stanka Crnobrnje i “Drugarici ministarki”, dok se Zdenko Kolar pojavio u “Lepim selima, lepo gore” Srđana Dragojevića i TV filmovima “Igra o pamćenju i umiranju”, “Šumanović-komedija umetnika” i “Sudbina jednog razuma”. Iako je ostao upamćen kao Spiridon Kopicl u “Davitelju protiv davitelja”, Srđan Šaper je igrao i u “Dečku koji obećava”, kao i TV filmovima “Šumanović – komedija umetnika” i “Rok i revolucija”. Nebojša Krstić je tumačio glavnu ulogu u debitantskom filmu prerano preminulog reditelja Dinka Tucakovića “Šest dana juna”.

Nisu samo novotalasni muzičari bili atraktivni za filmadžije. Tako je Bajaga ostvario efektne role u filmovima “Ni na nebu, ni na zemlji” Miše Radivojevića i “Profesionalac” Duška Kovačevića. I Bora Čorba je stao nekoliko puta pred filmske kamere. Prvi put u TV filmu “Ljubav je hleb sa devet kora” Stanka Crnobrnje, u kojem se pojavio i Dejan Cukić. Zatim su sledile uloge “Sekula se ponovo ženi”, “Naša mala redakcija”, “Ivan”, “Akcija Tigar”, “Siroti mali hrčki 2010” i “Šejtanov ratnik”.