Krenule montažne trake u FAP-u

PRIBOJ, 12. novembar 2009. (FoNet) - Do kraja godine FAP će svojim kupcima isporučiti 100 kamiona i montažne trake su već uveliko krenule, rekao je u izjavi za FoNet Mirko Stojović, generalni direktor fabrike.

On je naglasio da je iskazano veliko ineteresovanje za kupovinu više od 200 kamiona, jer su po vladinim subvencioniranim cenama jeftiniji 30 posto i po vrlo povoljnim bankarskim kreditima.

Svakog meseca naredne godine FAP planira da proizvede po 50 kamiona, onoliko dugo koliko intetresovanje za njih bude trajalo, rekao je Stojović.

Prema njegovim rečima FAP se snabdeo dovoljnim količinama repromaterijala i opreme, kao i menjačima i motorima nemačkog "Mercedesa" i američkog "Kaminsa" koji se ugrađuju u ove kamione u dogovoru s kupcem.

Uz proizvodnju kamiona po subvencioniranim cenama po programu Vlade Srbije, FAP je ovih dana okončao poslove na izradi rezervnih delova za italijanski "Kovind" i firme iz Crne Gore i Makedonije, a u toku je realizacija posla na proizvodnji 10 kamiona za Siriju, kaže Stojović.

Uz to, ovih dana FAP je proizveo i pet vozila FAP 1118 namenske proizvodnje za potrebe Vojske Srbije koje treba da zameni u Vojsci vozila Slovenačkog TAM, kao i prototipsko vozilo FAP 2228 s novim najsavremenijim motorom i menjačem, koje ispunjava najsavremenije zahteve namenske proizvodnje.

Stojoviž kaže da FAP razgovora sa jednom inostranom firmom o zajedničkoj proizvodnji oklopnih vozila za potrebe Vojske i policije zemalja bivše Jugoslavije i zemalja van jugoistočne Evrope.

Pogledajte još