Đelić: Veliki dan

BRISEL, 12. novembar 2009. (FoNet (old_image)) - Potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, izjavio je danas da odluka Evropskog parlamenta da izglasa ukidanje viza za građane Srbije predstavlja veliki dan za evropske integracije zemlje, na koji se čekalo više od 18 godina.

"Ovo je poslednji korak koji je bio nužan do konačne odluke, 30. novembra", istakao je Đelić.

Posle usvajanja predloga u Evropskom parlamentu, naglasio je Đelić, može se reći da je Srbija na pragu uvođenja belog šengena od 19. decembra.

Poslanici Evropskog parlamenta, među kojima je njih 550 ili 86 odsto glasalo za viznu liberalizaciju, usvajanje odluke popratili su velikim aplauzom. Ovaj topli aplauz pokazuje da skoro cela Evropa podržava viznu liberalizaciju za našu zemlju, rekao je Đelić i istakao da je to "veliki uspeh naših gradjana i ja im čestitam na tome".

Zajedno sa Srbijom, viznu liberalizaciju dobili su i Crna Gora i Makedonija.

Evropski parlament je pozvao Evropsku komisiju da što pre predloži viznu liberalizaciju i za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Odluku o viznoj liberalizaciji, da bi stupila na snagu 19. decembra, trebalo bi da potvrdi Savet ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa EU, na sednici 30. novembra u Briselu.

Od 638 poslanika, koliko je glasalo, za ukidanje šengenskih viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji izjasnilo se njih 550, dok je protiv bio 51 i uzdržanih 37.

Predlog za ukidanje viza za tri zemlje pročitala je izvestilac Evropskog parlamenta za vize Tanja Fajon iz Slovenije, na čiji predlog je i usvojeno da primena odluke bude od 19. decembra, a ne od 1. januara, kako je bilo planirano.

Pogledajte još