Ivica Osim za regionalnu ligu

BEOGRAD, 12. novembra 2009. (Beta) - Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije Ivica Osim ocenio je da bi formiranje regionalne lige donelo višestruku korist svim državama nastalim raspadom SFRJ.

Osim je u intervjuu "Sportskom žurnalu" kazao i da je, za podizanje kvaliteta fudbala u zemljama bivše Jugoslavije, potrebno da se što pre reguliše vlasnička struktura klubova.

"Po potencijalu koji poseduju, fudbaleri u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, siguran sam, spadaju u sam evropskih vrh. Ubeđen sam da bi zajednička liga donela mnogo koristi svima. Užasno mi smeta kako se narodom na našim prostorima toliko dugo manipulisalo. Upravo su ove kvalifikacije za SP pokazale koliko se dobar fudbal igrao u nekadašnjoj Jugoslaviji", rekao je Osim.

On je podsetio da se u košarci i vaterpolu već igraju regionalna takmičenja, zbog čega i reprezentacije zemalja bivše Jugoslavije imaju dobre rezultate.

"Od lige bi i klubovi mnogo više zarađivali prilikom prodaje igrača u inostrane klubove. Radio sam dugo napolju i znam mnogo trenera koji kažu da je nekadašnja Jugoslavija rasadnik talenata. U takvu ligu bi ulagali i razni biznismeni u svim zemljama bivše SFRJ. Verujem da bi, za neko vreme, i UEFA prvaku te lige dala mesto u Ligi šampiona", naveo je on.

Osim se složio sa kritikama da bi bezbednost na utakmicama te lige mogao da bude problem, ali ne i nerešiva prepreka.

"Na Balkanu se, nažalost, godinama mnogo ulagalo u nasilje i nesreću. Previše je onih koji su podržavali ratove, destruktivaca koji su zarađivali na tuđoj bedi i nesreći. Mislim da je vreme tih ljudi, koji su tada delili ljude po verskoj i nacionalnoj, a sada po navijačkoj osnovi, prošlo. Dosta je bilo nasilja i gluposti", poručio je Osim.

On je dodao da je trenutno stanje u klubovima bivše SFRJ, u kojem je nejasna vlasnička struktura, "idealna prilika za muvatore koji bi u fudbalu da zarade koji dinar".

"Mora da se zna ko je gazda i koliko novca daje za klub. Bez čistih računa, nema napretka. Bugari i Rumuni su u tome napravili korak napred i rezultat se vidi. Skoro svake godine neko od njihovih prvaka igra u Ligi šampiona. Kada bi se to regulisalo, uz formiranje jedinstvene lige, fudbal na ovim prostorima bi procvetao", zaključio je Osim.

Osim je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio peto mesto na Svetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji. U trenerskoj karijeri vodio je još sarajevski Željezničar, beogradski Partizan, Šturm iz Graca i selekciju Japana.

Pogledajte još