KAD SE VOLI ONDA SE PLAČE: Zašto je Šekularac plakao nekoliko dana

Samo dve stvari su interesovale Dragoslava Šekularca u detinjstvu: fudbal i Crvena zvezda. Ali ljubav često donosi bol, što je popularni Šeki iskusio na svojoj koži nekoliko puta. Povodom rođendana majstora lopte kojeg su protivnici poštovali, prenosimo vam delove njegovog intervjua iz 1968. zagrebačkom Plavom vijesniku.

– Moje prvo poznanstvo sa fudbalom i Crvenom zvezdom bilo je veoma tužno. Znam da sam zbog toga plakao nekoliko dana. Dva puta sam pokušao da se upišem u pionirski tim Crvene zvezde, ali sam oba puta odbijen. Oterali su me s igrališta rečima: Ti si još mali, a i vidiš kako izgledaš. Ne možeš ni da šutneš gumenjaču, a kamoli fudbalsku loptu. Idi kući i dođi kad malo porasteš. U drugom slučaju, kad sam vraćen s audicije, dočekao me i ispratio sadašnji generalni sekretar Crvene zvezde Slobodan Ćosić, koga često podsećam na to zbog njegove loše procene. Vrata Crvene zvezde bila su kao od čelika i delovalo je tada kao da mi se nikada neće otvoriti. Bar da su me pustili da malo žongliram, da pokažem šta znam. Terali su me čim bi me ugledali. Sve zbog niskog rasta, debeljuškastog izgleda i, kako se sad pravdaju, bezobrazluka koji se već tada čitao u mojim očima. Sunce me je slučajno ogrejalo. Tadašnji trener pionira Dimitrije Milojević, kojeg su svi zvali čika Mitke, pozvao me je na trening. Današnji ekonom Aca dao mi je patike i dres. Kao omađijan, radio sam s loptom šta sam hteo. Ona je tog dana bila poslušnija nego ikada ranije. Oni koji su me terali, na čelu sa Slobodanom Ćosićem, bili su iznenađeni. Položio sam prijemni ispit s desetkom i vrata Crvene zvezde bila su mi širom otvorena. Postao sam najsrećniji čovek na svetu – ispričao je Šeki, koji je debitovao za prvi tim Crvene zvezde sa 17 godina 6. marta 1955.

Šeki je bio fenomen bivše Jugoslavije. O njegovim driblinzima ispredali su se mitovi, a publika je dolazila na stadione samo da bi videla šta će 171 centimetar visok đavo u kopačkama uraditi. Poslednjih godina živi povučeno u svom stanu prekoputa Metropola. U maju 2014. imao je ozbiljnih zdravstvenih problema. U Kliničkom centru Srbije ugrađena su mu dva stenta. Posle hitne intervencije zdravstveno stanje mu se stabilizovalo.