Spremni za nastavak serije na Ostrvu

Period priprema za prijateljske utakmice naše fudbalske reprezentacije protiče u odličnoj atmosferi, ali i dobrom radu. Iako je učešće na Mundijalu već obezbeđeno, svaki igrač nastavio je takmičarski da razmišlja i dolazeće utakmice za Južnom Korejom i Severnom Irskom svi doživljavaju kao nastavak kvalifikacija. 

Takav stav zastupa i prvotimac Standarda iz Liježa, Milan Jovanović:
- Složio bih se sa sa većinom igrača da utakmice koje dolaze nisu prijateljske, jer svaki meč ulazi u krajnji balans što se tiče bodovanja. Potrudićemo se da obe utakmice pobedimo, ali sve moramo uskladiti i sa igračkim kadrom sa kojim raspolažemo. Imamo određene probleme sa povredama, ali ubeđen sam da je naša veličina i snaga baš u tome što imamo puno igrača koji mogu uslovno zameniti one na koje se najviše računalo.

Kakav stav imaš o dolazećim pritivnicima? 
- Mislim da je ovo idealan start priprema za svetsko prvenstvo, a potpuno drugačije od onoga kroz šta smo prolazili dok smo igrali kvalifikacije. Koreja je prava azijska ekipa, koja gaji jedan brzi fudbal, a drugi protivnik neguje englesku školu, čvrst fudbal sa puno duela i dugim loptama. Nadam se da će nam svaka utakmica predstavljati novo iskustvo i jednu dobru bazu za sve ono što nas očekuje. U Južnoj Africi će se igrati različitim stilovima i mi moramo da budemo spremni da na to i odgovorimo - dodao je Jovanović. 

Zoran Tošić gaji optimizam pred duele na turneji našeg tima:
- Svaku utakmicu shvatam ozbiljno, kao šansu za novo dokazivanje. Želim da se nametnem u svakom trenutku, kao i svi ostali igrači. Mislim da smo na dobrom putu i da smo jedan veliki uspeh već napravili. Moramo ove prilike koje nam se sada pružaju dobro da ikoristimo, pošto su to važne provere pred Južnu Afriku.

Danko Lazović, povratnik u tim nakon odrađenih kazni zbog kartona:
- U svim utakmicama koje me očekuju siguran sam da ću zbog svega što se dešavalo imati malo jaču kontrolu, jer pored dve utakmice neigranja, koje sam odradio, ostao mi je još i deo kazne iz meča sa Francuzima. U ekipi je, kao i uvek, dobra atmosfera, tako da verujemo da ćemo i u Belfastu i Londonu uspeti da zabeležimo pobede. Navikli smo javnost da igramo dobro, da se borimo i beležimo dobre rezultate. To je imperativ i za dalje, a uz to potrudićemo se da zaista i uživamo na terenu u igri, ali i pre toga na svakom treningu. Nadam se da će dobra atmosfera koju gajimo biti nagrađena i dobrom igrom u okviru priprema za Svetsko prvenstvo, rekao je Lazović.

Igrač koji je stigao u bazu u Kovilovo, a za koga je nakon pregleda utvrđeno da ipak ne može da igra zbog povrede je Ivica Dragutinović:
- Postoji možda i nešto pozitivno u svemu, a to je da mišić zadnje lože nije pukao, što je ohrabrujuće. Slede mi dve nedelje pauze, a bez treninga ću biti oko 10 dana, nakon čega se vraćam polako u proces. Sve se desilo u lošem trenutku, odnosno sada kada sam zaista u dobroj formi. Odigrao sam dosta utakmica na visokom nivou, ali povrede se dese kada im se uopšte ne nadate. Nadam se da pauza neće toliko uticati na fizičku spremu i da ću za naredni meč u Ligi šampiona biti u sastavu tima, rekao je Dragutinović.

Šta ti misliš o dolazećim prijateljskim utakmicama reprezentacije?
- Mislim da više nema prijateljkih utakmica, kada je reč o reprezentaciji. Svaki meč je neko novo dokazivanje, ne samo zato što imamo mlade igrače, tako razmišljamo i Deki i ja, Panta i Vida. Na svaki meč morate doći spremni i dati maksimim. To je surovi profesionalizam, na koji smo naviknuti i što je sasvim normalno za nas. Za sebe mogu da kažem da nikada nisam igrao prijateljske utakmice, jer uvek želim da pokažem najviše, bilo da je reč o klubu ili reprezentaciji. To je ozbiljnost i profesionalizam koji svako poseduje, tako da prijateljskih mečeva nema, zaključio je iskusni odbrambeni fudbaler.

Naš tim 14. novembra nastupa u Belfastu, protiv Severne Irske, a četiri dana kasnije odigraće i meč sa Južnom Korejom u Londonu.

Katarina Stojković
12.11. 2009.

Pogledajte još