Fejt i Tači: TV na srpskom

PRIŠTINA, 12. novembar 2009. (FoNet) - Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu, Piter Fejt i premijer Kosova, Hašim Tači, složili su se da je potrebno osnivanje TV kanala na srpskom jeziku na Kosovu, prenosi B92.

"Tokom prošle godine rad u medijskom sektoru je pokazao da osobe na Kosovu koje se služe srpskim jezikom žele da dobiju informacije i zabavu producirane ovde na Kosovu, na svom jeziku", rekao je Piter Fejt.

"Velika je korist za građane na kanalu na srpskom jeziku koji mogu povezati zajednice i dodatno raditi s postojećim lokalnim medijima na srpskom jeziku", naveo je Piter Fejt.

"Premijer i ja sada nameravamo da sarađujemo s relevantnim činiocima kako bi stvorili upravljačku grupu za ovaj projekat. Tražićemo od te grupe da pripremi TV kanal koji je urednički nezavisan, ukorenjen na Kosovu i prema najvišim profesionalnim standardima", rekao je Fejt.

Tači je rekao da je nezavisan televizijski kanal na srpskom jeziku odobren na svim nivoima Vlade Kosova.

"Kanal će biti snažno podržan, jer je sloboda izražavanja na maternjem jeziku ustavna obaveza i neotuđivo je pravo svakoga. I dalje sam ubeđen da će ovaj projekat za medij još više pojačati osećaj za zajedništvo, kao i da sve nealbanske zajednice – a naročito srpska zajednica – osećaju da su na Kosovu na svome", rekao je Tači.

Pogledajte još