BAJAGINA ISPOVEST: Kako sam prvu ploču snimio u iznajmljenom stanu

Kad je u rano proleće 1984. konačno odlučio da pređe crtu i vidi koliko kao samostalan autor i izvođač može da ponudi rokenrolu, Momčilo Bajagić-Bajaga (55) nije imao osećaj da radi nešto krupno. Razmišljao je kratkoročno. Krenuo je sa skromnim ambicijama, da bi se danas, 30 godina kasnije, njegov bend “Bajaga i Instruktori” smatrao pokretnim nacionalnim blagom, iz čije fabrike pesama su izašli hitovi uz koje se slavi i tuguje.

- Nisam mnogo mislio o budućnosti kad sam počeo da stvaram solo karijeru i “Instruktore”, a kamoli o tome da ćemo trajati tri decenije - objašnjava Momčilo Bajagić. - Živeo sam u uverenju da je važno da napravim dobru pesmu, a sve ostalo je bilo manje bitno. Imao sam prilično skromne ambicije, važno mi je bilo da kupim “les pol kaster” gitaru, da snimim ploču, svejedno da li singl ili album, i da održim koncert u Hali sportova. Tada mi je ta sala izgledala četiri puta veća nego danas Beogradska arena. Kad sam nedavno bio na koncertu Pola Enke, shvatio sam koliko je Hala sportova skučen prostor.

Prvi Bajagin album, “Pozitivna geografija”, nastao je u iznajmljenom stanu u Kosovskoj ulici.

- Bata Kovač je najveći krivac što sam snimio prvi album. Kad je čuo neke moje demo snimke, ohrabrivao me je da uđem u studio. Preko svojih veza u PGP-u obezbedio mi je termine za snimanje, ali smo veći deo materijala uradili na osmokanalnoj mikseti u mom stanu u Kosovskoj. Nisam imao nameru da napustim “Riblju čorbu”, mada mi je bilo jasno da se Bora i ja sve više razlikujemo oko viđenja budućnosti benda. Uspeh prvog albuma najviše je mene iznenadio. Na njemu je sarađivalo mnogo ljudi različitih stilskih opredeljenja, od Doktora Spire s jedne, do Kireta Mitrova s druge strane.

Rastanak sa “Čorbom” se desio iznenada, mada se takav epilog mogao predvideti.

- Otišao sam sa Emom, sadašnjom suprugom, na letovanje na Mljet. Bio je dogovor da preko leta ništa ne radimo. Ja sam sa drugarima iz benda, s kojima sam radio na “Pozitivnoj geografiji”, ugovorio nekoliko koncerata na radnim akcijama. Jednog dana su me pozvali iz “Čorbe” da im se pridružim na koncertima po Grčkoj, uprkos tome što je bio dogovor da se do septembra ne okupljamo. Odbio sam angažman i tako i zvanično napustio grupu u kojoj sam se afirmisao kao autor i muzičar. Rastanak je bio pitanje vremena - ispričao mi je Bajaga u društvu Saše Loknera dok smo u foajeu Doma Omladine pili espreso i limunadu.

B. Jakić

Pogledajte još