Da li ste triskaidekafob?

Beograd, 13. novembar - Strah od broja 13 pa još petak rasprostranjen je u celom svetu I svaki narod zna zašto je to baksuz nad baksuzima.

Strah od broja 13 neki povezuju s davnim norveškim mitom o dvanaestoro bogova koji su priredili večeru, na koju je nepozvan upao 13. gost, nestašni Loki. Loki je naveo slepog boga tame da ubije Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Posle čega je cela zemlja zavijena u crno.

Prema verovanjima u vreme starog Rima, uvek se sastajalo 12 veštica. Trinaesti učesnik bio je đavo. Prema Bibliji Juda, apostol koji je izdao Isusa, bio je 13. gost na Poslednjoj večeri.

Jedna od najvećih "čistki" u istoriji dogodila se u petak 13. oktobra 1307. godine - svi templari u Francuskoj uhapšeni su i zatvoreni, njihova zapovedništva stavljena pod kraljevski pečat, a sva dobra zaplenjena,po naredbi Filipa IV, francuskog kralja koji se polakomio za njihovim bogatstvom.

Prema.istraživanjima, više od 80 odsto solitera u svetu nema 13. sprat. Mnogi aerodromi nemaju 13. pistu. U bolnicama i hotelima često ne postoji soba broj 13. U Firenci, kuće koje se nalaze između kućnih brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i po.

N.D.

Pogledajte još