Mert Erdogdu pobednik turbo turnira u Novom Sadu

BEOGRAD, 12. novembra 2009. (Beta) - Drugi od pet turbo-velemajstorskih turnira tokom novembra u Novom sadu, dobio je turski inter-majstor Mert Erdogdu (2.489) sa 6,5 poena iz devet partija.

Drugi je bio inter-majsotr iz Srbije Miša Pap (2.501), a treći velemajstor Aleksandar Kovačević - sa po šest osvojenih poena.

Takmičilo se deset igrača, a turbo-turniri su namenjeni perspektivnim šahistima kao prilika za sticanje velemajstorskih i balova za titulu inter-majstora.

Prema propozicijama tih turnira, koje su smislili velemajstori Dragan Šolak iz Novog Sada i Dragan Kosić iz Sremske Mitrovice, partija se ne može završiti podelom poena na predlog igrača.

"Remi može biti sklopljen trostrukim ponavljanjem poteza ili patom, a partija se mora igrati do kraja", piše u pravilima.

Takođe, "komunikacija među igračima nije dozvoljena, ako igrač prekrši ova pravila platiće novčanu kaznu i biti prijavljen kod FIDE".

Treći turbo-velemajstorski turnir počinje sutra, i, kao i prethodna dva, traje šest dana.

Pobednici prvog turnira bili su slovenački inter-majstor Jure Skoberne (2.498) i velemajstor iz Srbije Dragan Šolak (2.579 rejting poena FIDE).

Pogledajte još