5 TAJNI NACIONALNE KLASE: Ko su bili dubleri Brane Mitrovića Flojda

1. Scenograf Miljen Kreka Kljaković izgradio je pored stare ciglane na Zvezdari, u blizini Osnovne škole Dragica Pravica, trkačku stazu koja je bila toliko verna kopija pravih da su svi, uključujući i mnoge profesionalce auto sporta, bili u uverenju da je reč o autentičnoj lokaciji na kojoj se održavaju trke.

2. Većina filmofila zna da je veliki automobilski as Pavle Komnenović bio dubler Draganu Nikoliću u scenama trke na Zvezdari. Međutim, Gaga je imao i drugog dublera. Reč je takođe o automobilisti Miloradu Jakšiću Fanđu. Osim što je vozio trke, Fanđo je radio i kao snimatelj, pa se nametnuo kao idealno rešenje za ulične trke. On je vozio bmw koji se okreće pod ručnom ispred Šumatovca, kao i “arđentu” koju je Flojd uzeo od čika Mome (Rade Marković) kako bi impresionirao Senku.

3. Nekoliko nedelja posle putanja filma bioskope širom Jugoslavije (tada je bilo bioskopa u svakom selu sa više od 200 duša) objavljen je album s muzikom iz Nacionalne klase. Muziku je komponovao Zoran Simjanović, dok je tekstove napisala Marina Tucaković. Među izvođačima koji su se našli na ploči, bili su Oliver Mandić, Oliver Dragojević, Laboratorija zvuka, Zumreta Midžić Zuzi i Dado Topić.

4. Goran Marković je lik Branimira Mitrovića Flojda bazirao na prijatelju, takođe reditelju Branku Baletiću, koji se bavio i automobilizmom. Kao Markovićev najbolji prijatelj, Baletić je od samog starta bio uključen u pisanje scenarija. Njegov nadimak je bio Fojt i mnogi detalji iz njegovog života preneti su na veliko platno.

5. Goran Marković ništa nije prepuštao slučaju. Tako je za specijalne savetnike pozvao dvojicu istaknutih i iskusnih automobilista Marijana Kulundžića i Branimira Perića Džoa. Oni su svojim sugestijama mnogo doprineli autentičnosti filma. Dijalozi u kojima majstor Žika-Žilijen (Bora Todorović) koristi termine poput đunta i gedora Marković je preuzeo od Kulundžića i Perića.

(old_image)

Pogledajte još