fbpx

Strože kazne za saobraćajne prekršaje

BEOGRAD, 13. novembra 2009. (Beta) - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije apelovalo je u petak na građane da vode računa i obrate pažnju na nove odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja koji stupa na snagu 10. decembra, a kojim se poštravaju kazne za saobraćajne prekršaje.

U saopštenju, MUP je naveo da će po novom zakonu novčana kazna za nevezan sigurnosni pojas i telefoniranje u vožnji bez "hendsfrija" biti 5.000 dinara. Za prekoračenje brzine u naselju od 70 kilometara na sat i van naselja od 80 kilometara na sat vozaču sledi kazna 15 dana zatvora, a ukoliko je time izazvao nezgodu najmanje 45 dana zatvora.

Povodom stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, MUP je saopštio da će vozač sa više od dva promila alkohola u krvi koji ne izazove nezgodu ili ugrozi bezbednost biti kažnjen zatvorom od najmanje 15 dana, odnosno zabranom upravljanja vozilom najmanje osam meseci.

Ako vozač prođe kroz crveno svetlo a nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost sledi mu novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, kao i zabrana upravljanja vozilom najmanje tri meseca.

Ako vozač drži dete mlađe od 12 godina u krilu na prednjem sedištu a nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost sledi novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, kao i zabrana upravljanja vozilom najmanje tri meseca.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.