Povoljni nagoveštaji Holandije za sporazum EU-Srbija

PARIZ, 14. novembra 2009. (Beta) - Direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel izjavio je u Parizu da iz Holandije stižu neki povoljni nagoveštaji da bi i ova članica Evropske unije mogla pristati na primenu trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Evropska komisija je i u godišnjem izveštaju odlučno podvukla da trgovinski sporazum EU-Srbija treba "odmrznuti", rekao je sinoć Mirel na konferenciji o integraciji Srbije u EU, u ambasadi Srbije u Parizu, na kojoj je učestvovao i potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić.

Đelić je rekao da su dve ključne stranke u holandskom parlamentu, koji je dosad uslovljavao bilo kakvu promenu u stavu vlade u Hagu, sada "ovlastile" ministra inostranih poslova da eventualno promeni stav oko trgovinskog sporazuma.

Takvo mišljenje je izneo i potpredsednik SAD Džozef Bajden, predočio je Đelić, nagovestivši i da bi trebalo da jedna ekipa američke federalne policije FBI dođe u Beograd i osvedoči se u potpunu predanost srpskih vlasti saradnji s Haškim sudom.

Pogledajte još