Međunarodna zajednica ostaje na Kosovu

VAŠINGTON, 15. novembra 2009. (Beta) - Ambasador SAD u Prištini Kristofer Del izjavio je da će međunarodna zajednica na Kosovu biti prisutna još najmanje deceniju.

U razgovoru za Glas Amerike, Del je takođe rekao da SAD ni pod kakvim okolnostima neće povući odluku o priznavanju Kosova. "Mislim da ćemo mi, kao i naši partneri, investirati ovde i biće nam potrebno puno vremena da se popravi sve ono što je uništeno tokom jedne veoma nesrećne proslošti kroz koju je Kosovo prošlo", kazao je Del.

Na pitanje koliko je Kosovo zaista nezavisno, ako znamo da kosovske institucije ne kontrolišu čitavu teritoriju Kosova, da bezbednost čuva NATO i da se mnogi projekti obavljaju uz podršku međunarodne zajednice, Del je odgovorio da je "Kosovo suvereno i nezavisno bar onoliko koliko je to i Srbija".

"Ni Srbija nema kontrolu nad čitavom svojom teritorijom jer treba se setimo Kumanovskog sporazuma, čije odredbe nalažu Srbiji da njene vojne i policijske snage ne smeju biti na pet kilometara od granice, znači kopnene snage, a ni njene vazduhoplovne snage ne smeju biti 25 kilometara od granice sa Kosovom", rekao je Del.

Bez obzira na ograničenja koja su nametnuta ovim sporazumom, kako je rekao, naravno da je Srbija suverena i nezavisna zemlja i naravno da je Kosovo nezavisno i suvereno bez obzira na ograničenja koja su nastala posle konflikta, smatra američki ambasador u Prištini.

Pogledajte još