Hmelj kao lekovito bilje

Hmelj nije važan samo pivopijama

Hmelj je još od srednjeg veka poznat kao lekovito bilje i u apotekama se mogu kupiti cvetovi hmelja za pravljenje čaja.  Bečki zdravstveni stručnjak, profesor Hademar Bankhofer,kaže da  hmelj sadrži važna eterična ulja, supstance smole i gorke materije humulon i lupulon koje imaju umirujuće dejstvo.

Hmelj pomaže ženama za vreme menstruacije, jača živce i podstiče san. Sadrži visok procenat biljnih hormona koji su slični estrogenima. Tek nedavno je otkriven ksantohumol koji se ispituje i analizira u istraživanju kancera.

Čaj se jednostavno priprema: uzmu se dve pune kašičice cvetova hmelja, preliju sa četvrt litre ključale vode, ostavi da odstoji 10 minuta, procedi se i zasladi medom. Najbolje je popiti ga mlakog u malim gutljajima pola sata pred odlaska na spavanje. Oni koji imaju višak kilograma treba da paze , jer čaj od hmelja otvara apetit, kaže stručnjak.

Hmelj u pivu može takođe da služi zdravlju. „Ugrejete pivo, zasladite medom i pijete da biste bolje zaspali“, otkriva Bankhofer. Pivo pomaže i protiv umora, ali ne kada se pije. Potopite maramu u pivo i stavite je na lice. Protiv kamena u bubregu, prema starom narodnom leku, pomaže ispijanje pola litra piva za vreme vruće kupke. 

Hmelj se sadi u martu, a u avgustu i septembru se žanje za pivo. 

(Compress)

Pogledajte još