4 KLJUČNA DOGAĐAJA U KARIJERI ELEKTRIČNOG ORGAZMA: Giletov izbor

Srđan Gojković Gile otkriva čitaocima portala Nadlanu.com koja su bila četiri ključna događaja u tri i po decenije dugoj karijeri Električnog orgazma.

1. Ljubin odlazak u Ameriku

- Ljuba je otišao 1984. godine posle albuma Kako bubanj kaže. Bend je tada bio u kriznom periodu, čak i za vreme snimanje albuma. Naime, stvorile su se dve frakcije u bendu. Jednu je predvodio Ljuba s idejom da bi grupa trebala da se razvija na temeljima postavljenim na albumu Lišće prekriva Lisabon. Drugu sam zastupao ja s tezom da se moramo okrenuti bazičnom rokenrolu, što se i desilo na albumu Distorzija. Ljuba je upao u neku vrstu apatije i prestao je da se trudi oko benda kako je to činio do tada. Nekako u to vreme se i oženio, a oslučio je ode u Ameriku pošto je njegova supruga dobila stipendiju. Iako je otišao u Ameriku na nekoliko nedelja kako bi gledao koncert Stonsa, ostao je mnogo duže. Nije bilo svađe. Rastali smo se civilizovano, drugarski.

2. Čavketova smrt

- Za mene je to jedan od najsnažnijih udaraca koje sam dobio u životu. A život me nije štedeo. Teško sam podneo i njegov odlazak iz benda. Rekao nam je da ne vidi sebe više kao člana benda i da hoće da proba neke druge stvari, da se ralizuje kao autor. Potom je sa Žikom napravio grupu “Babe”. Radili su neko vreme, a onda je rešio da digne ruke od svega i ode iz Beograda. Meni je bilo veliko razočarenje kada mi je saopštio da napušta bend. “To je i onako tvoj bend, možeš da nađeš bilo kog bubnjara”, rekao mi je što me je strašno pogodilo, pošto ja Orgazam nikada nisam tako doživljavao. Možda sam uvek bio u prvom planu i predstavljao motivacionu snagu, ali nikada nisam svojatao Orgazam.

3. Nastajanje grupe

- Ovo je bitan momenat u našoj karijeri, jer je bend bez ambicija nastao kao projekat za jedno veče kako bi bio predgrupa Hipnotisanom piletu. Međutim, publika je odlično prihvatila Električni orgazam, mnogo bolje od Hipnostisanog pileta, pa smo odlučili da se posvetimo ozbiljnom radu.

4. Predgrupa Stonsima u Beogradu

- Ovo nije bitno mnogo našim fanovima, kao ni istorijatu naše grupe, ali svima nama lično je veoma važan događaj jer smo odrasli na njihovoj muzici. Za nas je to bilo ostavrenje tinejdžerskih snova. Hej, velika je stvar što smo se popeli na scenu pre Kita, Čarlija, Ronija i Mika i svirali sat. Mi smo to doživeli kao vrstu neke kosmičke pravde da baš mi budemo odabrani za njihov koncert.

Pogledajte još