Vikmajer i Malis se žalili evropskim institucijama

BRISEL, 15. novembra 2009. (Beta-AP) - Suspendovani belgijski teniseri Janina Vikmajer i Gzavije Malis podneli su žalbu evropskim institucijama o legalnosti pravila Svetske Antidoping agencije.

Vikmajerova i Malis žalili su se Evropskoj komisiji u Briselu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog pravila WADA koje nalaže sportistima da obaveštavaju kontrolore o svom kretanju.

Ako belgijski teniseri dobiju slučaj, WADA bi mogla da promeni pravila o tome kada i gde sportisti mogu da budu testirani van takmičenja.

Pravilo WADA o kretanju zahteva da sportisti svakoga dana u godini na jedan sat budu na raspolaganju kontrolorima, koji testove obavljaju van takmičenja. Sportisti na tri meseca moraju da obaveštavaju WADA o eventualnoj promeni prebivališta.

"Ne dovodimo u pitanje neophodnu borbu protiv dopinga, već je problem u tome što testiranja nisu proporcionalna raspoređena", rekao je advokat Žan Luj Dipon agenciji AP.

Dipon je bio advokat belgijskog fudbalera Žan-Marka Bosmana 1995. godine, kada je Svetska fudbalska federacija (FIFA) drastično promenila prvila o ograničavanju stranih fudbalera u klubovima.

Janina Vikamjer, 16. na WTA listi i polufinalista ovogodišnjeg US Opena, suspendovana je na godinu dana pošto tri puta nije obavestila kontrolore WADA gde se tačno nalazi uoči testiranja.

Ona je rekla da nikada nije propustila testiranja i naglasila da njeni rezultati nisu bili pozitivni na zabranjene susptance.

Polufinalista iz Vimbldona 2002. godine, Malis, jednom je propustio testiranje, a u dva navrata nije obavestio WADA o svom prebivalištu.

On je rekao da bi jednogodišnja suspenzija mogla da okonča njegovu karijeru.

"Niko ih još nije optužio za doping, ali su njihove karijere sada ozbiljno ugrožene", rekao je Dipon.

Pogledajte još