Beograd najbolji u noćnom provodu

Beograd je metropola sa najboljom ponudom noćnog života i zabave, prema listi koju je sastavio svetski turistički vodič "Lounli plenet" (Lonely Planet).

"Duge godine loših natpisa u medijima, koji su putnike odvraćali od Srbije, prošle su i stranci sada shvataju ono što je lokalno stanovništvo oduvek znalo - da Beograd zaista rastura", navodi se u obrazloženju liste, objavljene u najnovijem vodiču "Usamljene planete", nazvanom "1.000 vrhunskih iskustava", prenele su agencije.
Uz gostoljubivo stanovništvo, "Beograd nudi raznorodan noćni život - od šarolikih klubova, za znalce, do prepunih restorana i barova Skadarlije i letnjih diskoteka na splavovima na Savi i Dunavu", navodi se u obrazloženju.

Na drugom mestu je Montreal, na trećem Buenos Ajres, a slede Dubai, Solun, La Paz, Kejptaun, Baku, Ouklend i Tel Aviv.


Dobar glas daleko se čuje

Ono što ugledu noćnog života Beograda doprinosi jesu sporadične liste stranih časopisa. Međutim, usmene pohvale koje se prenose su njegova prava reklama. Neki stranac se slučajno ili namerno zadesi u Beogradu, a onda svoje (pozitivne) utiske prenese na druge...

(old_image)„Da, dobar glas se daleko čuje. Tako je jedan moj kolega proveo novogodišnje praznike u Beogradu. Po povratku je dobru priču ispričao kolegama, tako da je Beograd posetilo do sada 9 naših kolega. Sada se njih petoro sprema na žurku u Beograd. Jedan od kolega pre dve godine postao je srpski zet. Krasno. (komentar na vest na jednom sajtu).

Ne treba zaboraviti da ovo nije bilo ocenjivanje bezbednosti i kvaliteta života već noćnog provoda. Međutim, često je teško izdvojiti jedan element koji neki grad čini drugačijim od ostalih. Na primer, dobar provod od bezbednosti.

Osim dobrog provoda, tu su i dobra i kvalitetna hrana koju, kako stranci kažu, ne mogu da konzumiraju kod kuće, kao i dobar alkohol kao što su domaća vina i rakije...

U svakom slučaju, da li zbog „mentaliteta“ ili zbog svih problema iz kojih tražimo beg, noćni provod kod nas je nesumnjivo na zavidnom nivou... Kako kaže još jedan komentar na vest: Drugi gradovi imaju mnogo toga, ali provod do ludila samo u Beogradu.“


(old_image)Skeptični Beograđani

Iako je ovo lepa vest koja je zadesila Srbiju, mnogi Beograđani vrlo su skeptični.

Komentare stranaca već znamo – njima se sviđa naš noćni provod jer ne samo da je jeftin, već je i raznovrstan, a i sami domaćini su vrlo ljubazni. Naš „mentalitet“ je takav da se provodimo do zadnjeg atoma snage i dinara, a često zabava može da potraje i do sledećeg dana. Ono što su najčešći komentari stranaca za provod u Srbiji jeste da je to ludilo bez kontrole. Što se tiče raznovrsnosti tu su mnogi rok klubovi, klubovi elektronske muzike, splavovi koji rade i zimi i leti...

Ono što je posebno zanimljivo je da smo dobili ovu laskavu titulu, bez obzira na jako neprijatne okolnosti – a to je da je pre manje od mesec dana na smrt pretučen strani državljanin.

Jedan od komentara na sajtovima, koji aludira na bezbednost je: „Pa dobro, šta da radimo ako avanture željni turisti to pročitaju i zaista dođu u BG? Ko će ih i kako zaštititi od ubilački nastrojenih huligana? Kako će se siroti snaći po Beogradu gde je SVE napisano SAMO ćirilicom?”

Mnogi Beograđani pominju i to da jedan grad ne čini samo noćni provod, nego i ono što se dešava preko dana. I da to ne treba zapostaviti.

(old_image)Evo još dva komentara na tu temu:

Nema sumnje da je veoma dobro što nas je tako ocenio ''Lonely Planet''. Provod je veoma bitan sastojak onoga što je turistički proizvod. Nije dobro ako poziciju Beograda kao turističkog grada budemo težili da zasnujemo samo na onome što takav pojam podrazumeva. To je kratkoročno možda isplativo ali dugoročno sigurno nije.”

Volim Beograd jer sam tu rođena. Ali sam naziv kaže ono što ne bi trebalo da bude odlika Beograda - da „rastura“ koga i kako? Beograd bi bio najlepši grad na svetu ako bi se mnogo više vodilo računa o čistoći ulica, o divljim psima koji lutaju gradom, o smeću koje kipi iz skoro svake kante za đubre, o fasadama zgrada i redu i miru koji ne postoji u centru grada pa ni posle ponoći.“

Tekst: Nada Veljković

Kako stranci koji su ove godine boravili u Guči komentarišu provod pročitajte OVDE

Pogledajte još