Danas ponavljanje izbora na šest biračkih mesta

BEOGRAD, 8. februara 2007. (Beta) - Parlamentarni izbori u Srbiji biće danas ponovljeni na šest biračkih mesta.

Na po jednom biračkom mestu u opštinama Knjaževac, Vršac, Šabac, Senta, i na dva izborna mesta u opštini Lipljan, građani će moći da glasaju od 7.00 do 20 sati.

Izbori na tim mestima se ponavljaju jer je Republička izborna komisija (RIK), po odluci Vrhovnog suda, delimično usvojila prigovor Srpske radikalne stranke i liste Mađarska sloga koje su zahtevale ponavljanje izbora na ukupno 15 izbornih mesta.

Po utvrđivanju rezultata izbora na šest biračih mesta na kojima se glasanje ponavlja, RIK treba da usvoji konačan izveštaj o sprovedenim parlamentarnim izborima u Srbiji. Potom počinju da teku rokovi za konstituisanje Skupštine i izbor nove vlade. 

Stranke  zatima treba da podnesu spiskove novih poslanika, RIK treba da im dodeli mandate i dostavi Skupštini izveštaj o sprovedenim izborima.

Potom će predsednik Skupštine u dosadašnjem sazivu, Predrag Marković, sazvati konstitutivnu sednicu novog saziva.

Ceo proces, od zatvaranja biračkih mesta do sazivanja konstitutivne sednice, po zakonu i u zavisnosti od toga da li ima prigovora i kada stranke dostave spiskove, može trajati dva dana, ali i više od tri nedelje.

Na današnjim izborima moći će da glasa 4.124 birača što je manje od jednog promila od ukupnog broja birača u Srbiji, a odštampano je 4.130 glasačkih listića.

Ponavljanjem izbora rok za konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije biće pomeren.

Novi rok za predaju lista poslaničkih mandata je 22. februar, a rok za podnošenje izveštaja o finansiranju stranačkih kampanja 18. februar.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 20 partija i koalicija.

Pogledajte još