Podmornica za krvne sudove

Mikrorobot bi bio ubrizgan u telo pacijenta  i obavljao bi  razne intervencije -  dopremanje specijalne mase za "krpljernje" oštećenih arterija u teško dostupnim delovima mozga, prenos lekova... 

Grupa naučnika na australijskom Univerzitetu Monaš priprema prvog medicinskog mikrorobota koji će moći da šalje snimke i prenosi lekove do delova tela nedostupnih današnjom medicinskom tehnologijom

Mnogi stručnjaci su do sada već pokušali da grade slične pokretne mikroinstrumente ali su se pritom oslanjali na sićušne elektromotore, koji su se pokazali nepodesnim zbog svog slabog magnetnog polja i male snage.

Australijski naučnici sada usavršavaju motor na bazi piezoelektriciteta - osobine kvarcnih kristala da, pod uticajem struje, menjaju dimenzije. Njihov robot biće širok svega 250 mikrona, koliko dve ljudske dlake, a kako se nadaju njegovi konstruktori, kretaće se arterijama, pod kontrolom daljinskog upravljača.

Kao u filmu "Fantastično putovanje", mikrorobot bi bio ubrizgan u telo pacijenta, gde bi mogao da obavlja razne intervencije, kao što je dopremanje specijalne mase za "krpljernje" oštećenih arterija u teško dostupnim delovima mozga.

Interesantno je da je mikrorobot konstruisan po ugledu na bakteriju ešerihiju koli koja se kreće uz pomoć sićušnog "biča". U novom revolucionarnom uređaju, kristalić kvarca vibrira velikom frekvencijom, pokrećući "bič" poput neke krme levo-desno, što stvara dovoljan potisak za kretanje robota kroz krv.

Model veličine zrna peska već je sagrađen, a naučnici sada pokušavaju da usavrše manji. Očekuje se da bi prototip mogao da bude dovršen krajem ove a da bi mogao da bude klinički isproban već 2009. godine.

(FoNet)

Pogledajte još