U Srbiji 300.000 siromašne dece

BEOGRAD, 8. februara 2007. (Beta) - U Srbiji u siromaštvu ili na rubu siromaštva živi 300.000 dece, od kojih su najugorženija deca koja pripadaju manjinskim grupama, izbegla i raseljena i deca koja žive u ruralnim delovma, podaci su UNICEF-a, predstavljeni u četvrtak u Beogradu.

Istraživanje predstavljeno u izveštaju "Stanje dece u Srbiji 2006. godine - siromaštvo i socijalna isključenost dece" pokazuje da je 155.000 dece u Srbiji siromašno, a da je još približno 155.000 u riziku da sklizne ispod linije siromaštva.

To su deca koja usled materijalne, socijalne ili kulturološke uskraćenosti nisu u mogućnosti da ostvare svoja prava na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i jednake uslove za razvoj i zaštitu.

Najveći procenat dece koja su u posebnom riziku od siromaštva su deca iz velikih porodica, koja žive u ruralnim predelima, naročito u jugoistočnoj i zapadnoj Srbiji, deca koja pripadaju određenim manjinskim grupama, a posebno romska, izbegla i raseljena deca.

Više od 80 odsto dece koja žive u romskim naseljima je siromašno i ona su izložena "višedimenzijskoj" diskriminaciji, a istraživanje je pokazalo da su romska deca četiri puta više zaostala u razvoju u odnosu na nacionalni prosek.

Među siromašnima, većina su iz porodica u kojima odrasli članovi nemaju nikakvo obrazovanje, a ono je od ključnog značaja za prekid međugeneracijskog lanca siromaštva i socijalne isključenosti, piše u izveštaju.

Pogledajte još