Rasprava o ugovorima počela polemisanjem

BEOGRAD, 16. novembra 2009. (Beta) - Skupština Srbije počela je u ponedeljak objedinjenu načelnu raspravu o 26 međuarodnih sporazuma i ugovora, a na samom početku došlo je do polemike predsednice parlamenta i opozicije o odavanju pošte preminulom patrijarhu Pavlu.

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić kazao je da u 10 sati, kada je minutom ćutanja odana pošta preminulom patrijarhu Pavlu, sednica nije bila otvorena zbog nedostatka kvoruma i da zato škupština zvanicno počast nije ni odala. On je kazao da skupština počinje da radi tek po utvrđivanju kvoruma, što jutros nije bio slučaj, i da je "predsednica skupštine poštu patrijarhu odala sa grupom poslanika".

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da je Nikolić prešao svaku granicu pristojnosti i da joj momenat u kome se nalazi Srbija posle upokojenja patrijarha Pavla ne dozvoljava da mu išta odgovori.

"Meni reći da sam prešao meru pristojnosti kad govorim o Njegovoj svetosti kog poštujem kao svog oca, da mi to kažete Vi koji ste pre njega imali Tita, pa Slobodana Miloševića, pa Njegovu svetost, a ja samo Njegovu svetost. To što ste na vlasti, ne ide vam da svojatate i oduzimate teške trenutke", kazao je Nikolić. On je rekao da su vladajuće stranke koristile svaki trenutak za reklamnu kampanju, pa i jučerašnji dan koji je "protekao u prikazivanju moći predsednika Srbije".

Poslanici Liberalno demokratske partije negodovali su zbog objedinjenje rasprave o 26 tačaka zato što ta stranka ima oko 14 minuta za raspravu, što znači oko 30 sekunudi po jednoj tački.

Pogledajte još