Od Nove godine zabranjeno gomilanje funkcija

BEOGRAD, 16. novembra 2009. (Beta) - Od 1. januara funkcioneri koji imaju više funkcija moraće da se opredele za jednu, a druge poslove i delatnosti moći će da obavljaju samo uz saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije, najavio je u ponedeljak u Beogradu predsednik Odbora Agencije Čedomir Čupić.

Čupić je na pres konferenciji, kazao da će posle 1. januara, kada odpočinje primena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioneri morati da podnesu izveštaje o imovini i prihodima na novom obrascu koji će narednih dana biti postavljen na sajt Agencije www.korupcija.gov.rs

Čupić je podsetio da će izveštaji o prihodimna i imovini biti javni, u skladu sa Zakonom, i ocenio da će jedna od najvažnijih kontrolnih mehanizama biti upravo javnost i mogućnost da građani prijave ukoliko primete nepodudarnost prijavljenog i stvarnog stanja.

Direktorka Agencije Zorana Marković ukazala je da će Agencija propisivati plan kontrole funkcionera i proveravati određeni broj izveštaja. Ukoliko se utvrdi da su prijavljeni netačni podaci agencija će izricati upozorenja, pokretati inicijative za razrešenje ili podnositi prekršajne, odnosno krivične prijave.

Pogledajte još