BOŽIĆNA TRPEZA: Praznik je nezamisliv bez ovih stvari

Onim najmlađima se "progleda kroz prste" pa mogu malo i da "čapnu" od te gozbe spremljene za sutra, dok stariji samo maštaju o tome. Ipak ima i onih malo lukavijih koji kažu: " Omrisih se slučajno, a samo sam hteo da probam da li je dovoljno slano".

Dakle, pečenje je nezaobilazan deo Božićne trpeze. Pored njega se na stolu obavezno mora naći i česnica u koju domaćica sakrije novčić, pa onaj kome on zapadne u poštenoj deobi, po verovanju, tokom cele godine ima pun novčanik para.

Pogledaj: Najlepše Božićne poruke

Šake od testa za dečake i pletenice za devojčice se nalaze na trpezama onih koji neguju staru srpsku tradicju. Njih domaćice brižljivo pripremaju na Badnji dan, a da porodica bude složna i jedinstvena, u pripremi pomažu i deca.

Dobra supa je uvek simbol pravog porodičnog ručka, tako da ni za Božić nema razlike.

Raznovrsne đakonije su uvek dobrodošle: pitice, rolati, kiflice u različitim kombinacijama. Raznovrsni deserti su takođe prisutni: baklave, torte, kolači... ko kako voli. Flaša crnog vina ili belog mora biti tu da se sve to lepo zalije.

Dekoracija stola treba da bude svečana, ali jednostavna. Neizostavni običajni detalji su žito, sveća, vino. Kao ukrasi mogu da posluže orasi u ljusci, klasje žita, lišće i grančice badnjaka, a preko stolnjaka možete posuti malo slame.

Posluženje za Badnji dan i Božić ne mora da bude bogato, ali bi trebalo da „začinjeno" mirom i slogom cele porodice. Zato Božić i jeste tako čaroban.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.