OBIČAJI KOJI SE MORAJU ISPOŠTOVATI: Šta treba da sadrži badnja večera i koje reči se tada izgovaraju

Na večeri treba da budu svi članovi porodice. Po pravilu, porodica se okuplja kod roditelja, ili kod nekog drugog člana koji ima najbolje uslove stanovanja.

Moguće je i da se svake godine okuplja kod drugog člana porodice ili uvek kod istog, što je stvar porodičnog dogovora. Božićni praznici su prevashodno porodični praznici i slave se u proodičnom domu.

OVAKO SE TO RADI: Kako ukrasiti stan i postaviti trpezu na Badnji dan

Badnja večera je strogo posna. Sprema se badnjačka pogača, obična pogača bez kvasca, pržena riba, pasulj prebranac, vino, med, žito. Takođe, na trpezi se nalazi razno voće - kruške, pomorandže, suve šljive, urme, suvo grožđe, badem, lešnik, orasi.

Obavezno se jede na podu na prostrtoj slami, a ne za stolom kako se praktikuje u gradovima.

Pred tako pripremljenom večerom, domaćin se prekrsti i izgovori molitvu. Pogaču nudi svim ukućanima uz vino i zdravicu.

Srpski običajni kalendar kaže da suština badnjedanske večere nije u obilnoj hrani već u duhu bratske ljubavi koju iskazujemo jedni prema drugima.

4 SIMBOLA BADNJEG DANA: Gde treba da stoji badnjak i šta se jede za ručak

Pesmom "Rođenje Tvoje" završava se Badnji dan. Tokom noći, kuću će na veliku radost dece posetiti i Božić Bata. On je u noći između Badnjeg dana i Božića posećivao svaku kuću koja je slavila Božić i ostavljao blagoslov.

Božić Bata, koji je nepravedno zapostavljen i skoro u potpunosti zaboravljen u srpskoj tradiciji, spadao je u dobronamerna božanstva koja su posebno volela decu. Njegov nečujni i neprimetni dolazak u kuću u potpunosti odgovara jevanđeljskim rečima: "Blago slugama onim koje gospodar došavši nađe budan".

Pogledajte još