NEMATE VIŠE ZELJU ZA SEKSOM: Ovo će vam pomoći da ponovo budete aktivni

Količina želje za seksualnim odnosima, koja se zove i libido, menja se tokom života i povezana je sa emocionalnim i sa fizičkim stanjem, kao što su umor, stres, bolest, porođaj i problemi u vezi. Prvi je korak prepoznati uzrok. Prirodne terapije mogu vam pomoći poboljšavajući vaše opšte zdravstveno stanje kako biste se što bolje osećali

Kao i kod drugih oblika ljudskog ponašanja, naše se potrebe za seksom razlikuju. Ne postoje pravila i nema “normale”. Slab polni nagon sam po sebi nije razlog za zabrinutost ako ste vi i vaš partner zadovoljni učestalošću polnih odnosa u vašoj vezi. Međutim, smanjenje zanimanja za seks može upućivati na dublji razlog.

Depresija i drugi psihički poremećaji mogu izazvati smanjenje polnog nagona, a isto tako i fizičke bolesti kao što su artritis ili dijabetes. Niz lekova, među ostalim neki antidepresivi i lekovi za snižavanje tlaka mogu umanjiti polni nagon. Neki stariji muškarci imaju teškoća s postizanjem ili održavanjem erekcije.

Žene posle menopauze katkad ne žele imati polne odnose zbog boli koja je posledica suhoće materice ili drugih promena povezanih s hormonima.

Ulja ilang i muškatne kadulje mogu podstaknuti opuštanje i osećaj vlažnosti. Ružino ulje tradicionalno se povezuje s povećanjem seksualne želje, a sandal i geranij pomažu kod polnog nagona potisnutog depresijom.

Da biste vratili smirenost i sklad – što je preduslov za rešavanje seksualnih tegoba – stavite četiri kapi ulja ilang ilanga i muškatne kadulje ili sandalova i geranijeva ulja i raspršivač, ili upotrebite samo četiri kapi ružinog ulja. Ili poprskajte posteljinu s nekoliko kapi izabranih ulja.

Stavite dve kapi ulja ilang ilanga i muškatne kadulje te tri kapi geranijeva ulja u dvije i pola kašičice bademovog ulja ili drugog hladno ceđenog biljnog ulja te tom mešavinom izmasirajte partnerova leđa, noge i trbuh.

Kako biste imali više energije, dodajte dve kapi ulja ilang ilanga i muškatne kadulje te tri kapi geranijeva ulja u kupku pre spavanja.

Razgovarajte o problemu s partnerom/partnericom i uključite ga/ju u plan lečenja.

Pokušajte ne brinuti zbog gubitka seksualne energije jer zabrinutost može pogoršati problem.

Primenjujte tehnike prevladavanja stresa kao što su duboko disanje, kreativna vizualizacija ili druge tehnike.

Redovito vežbajte kako biste imali više opšte, pa i seksualne energije. To će vam pomoći i da se oslobodite napetosti i povećati svest i veru u vaše telo.

Dovoljno spavajte. Umor je jedan od glavnih uzroka gubitka polnog nagona.

Savetovališta za parove mogu pomoći onima kod kojih je gubitak spolnog nagona posledica problema u vezi ili taj gubitak stvara stres u vezi. Može pomoći i psihoterapija.

Pogledajte još